Bankbosser frygter fortsat dele af Basel

Selvom mange af den danske banksektors anker mod den kommende Basel III-regulering ser ud til at blive imødekommet, er der fortsat alvorlige knaster, før bankdirektørerne sover roligt om natten.
RITZAU FINANS

Det kom frem på en konference om finansiel regulering fredag.

På konferencen, der var arrangeret af Finansrådet, gav både Nordeas topchef Christian Clausen og Danske Banks Peter Straarup udtryk for, at et hjørne af reguleringen, Net Stable Funding Ratio, kan ændre bankernes funktion fuldstændig. Reguleringen går nemlig ind og piller ved det allermest grundlæggende i det at drive bank, mener Straarup og Clausen.

"Net Stable Funding Ratio påvirker mekanismen, hvor korte indlån transformeres til lange udlån. Der er potentiale for en kreditklemme på et tidspunkt, hvor vi ikke har brug for det, sagde Peter Straarup under en paneldebat, hvor han deltog i sin egenskab af formand for Finansrådet.

Forkerte detaljer

Net Stable Funding Ratio går kort forklaret ud på, at den stabile funding, det vil sige indlån, lange lån fra interbankmarkedet og egenkapital ikke må være mindre end de samlede lange udlån.

Christian Clausen, der beklæder posten som formand for Finansrådets europæiske pendant, European Banking Federation, uddybede efterfølgende over for Ritzau Finans.

"Der er nogle detaljer, der er defineret på en forkert måde. Men det helt fundamentale er, at i de fleste lande, giver man lån ved at sælge typisk 5-årige obligationer. Der bliver der meget mere balance fremover, og der stiller vi spørgsmålstegn ved om man tager hele banksystemets funktion ud. Problemet i Europa er, at bankerne finansierer 75 pct. af økonomien, hvor det i USA kun er 25 pct. Hvis man kræver det "fundet op", så giver det en forøgelse af omkostningerne," forklarede Christian Clausen.

Vækker genklang

Han understregede, at lige præcis det danske realkreditsystem faktisk er finansieret balanceret, så det er mere bankerne i andre lande, der vil blive påvirket. I USA ligger realkreditfinansiering uden for bankerne i Fannie Mae og Freddie Mac.

Og bankchefernes bekymringer vækker genklang hos myndighederne. Adam Farkas, der er direktør for European Banking Authority, deltog også i konferencen, og han er ikke afvisende over for, at kritikken vil blive imødekommet, når udkastet til regler skal finjusteres eller "kalibreres", som han kalder det.

"Vi anerkender, at bankforretning går ud på at transformere korte indlån til langsigtede lån, men denne transformation er nødt til at blive kontrolleret, den kan ikke være ubegrænset. Vores holdning er, at det kan lade sig gøre at finde den rette balance, sagde Adam Farkas til Ritzau Finans.

(Ritzau Finans)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også