Etisk vagthund kritiserer banker for fødevarespekulation

Landets tre største banker er med til at presse priserne på mad i vejret og dermed sende millioner af mennesker ud i fattigdom og sult, lyder det fra organisationen DanWatch.

Igennem Nordea, Danske Bank og Jyske Bank har danskerne investeret 1,3 mia. kr. i produkter, der bygger på spekulation i fødevarer. Det får priserne til at stige og er med til at sende millioner af mennesker ud i fattigdom og sult. Sådan lyder kritikken fra organisationen DanWatch.

De tre banker har alle tilsluttet sig FNs principper for ansvarlige investeringer, men bankerne inkluderer ikke fødevarespekulation i politikker for samfundsansvar og informerer ikke kunder om, at spekulation i sig selv kan medføre prisstigninger og -fald på fødevarer, skriver DanWatch.

Jyske Bank ser ikke fødevarespekulation som et problem.

”Vi mener ikke, at fødevarespekulation er et problem. Der er langt mere tungtvejende faktorer, som påvirker prisdannelsen på fødevarer i udviklingslande. Det kan for eksempel være politiske forhold såsom det russiske eksportstop for hvede, beslutninger om at bruge bioethanol i brændstof, krige. Og det kan være klimaforhold, dårlig høstudbytte og befolkningstilvækst”, siger Henning Mortensen, afdelingsdirektør i Jyske Bank.

I Danske Bank efterspørger man mere entydige konklusioner på området, mens man i Nordea i øjeblikket er i gang med at analysere området.

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også