FinansWatch

IMF: Europas banker i dybt sort kapitalhul

EU-bankerne mangler et astronomisk beløb, lyder det fra IMF, der samtidig frygter, at tiden for at rejse mere kapital er knap.

Foto: J. Scott Applewhite

Den internationale valutafond, IMF, og den europæiske bankvagthund, EBA, der stod for sommerens stresstest af EU's banker, er slet ikke enige om, hvor meget kapital fællesskabets banker mangler.

Den officielle bedømmelse fra stresstesten lød, at otte banker var underkapitaliserede og tilsammen manglede ca. 2,5 mia. euro.

Men ifølge IMF's rapport om finansiel stabilitet har kombinationen af en gældskrise, af aktiver, der er faldet i værdi, og af en stigning i fundingomkostninger, efterladt EU-bankerne med en øget eksponering på 300 mia. euro.

Bedømmelsen er endda delvist baseret på tal fra rapporten.

"Risiciene er eleverede, og tiden til at tackle de sårbare områder, der truer det globale finansielle system og den økonomiske genopretning, er ved at rinde ud," skriver IMF i rapporten.

Græsk fond i spil

Sidste måned var der tale om, at tallet fra IMF - som fonden gør opmærksom på ikke kan overføres 1:1 til kapitalunderskud - ville lande på 200 mio. euro. Det blev dengang afvist af diverse officielle instanser som alt for højt.

På baggrund af den øgede eksponering opfordrer IMF til kapitalrejsninger fra det private marked, men gør samtidig klart, at offentlige midler også kan komme i spil.

Den nyudpegede IMF-chef, Christine Lagarde, har tidligere talt for at bruge den redningsfond, der ellers er beregnet på de gældsplagede lande, til også at rekapitalisere banker.

Mere fra FinansWatch

PFA bygger Danmarks højeste træhus

På samme måde som en Formel 1-bil agerer prøveklud for teknologi til fremtidens personbiler, skal kontorbyggeriet ”Træ” i Aarhus vise vejen frem for klimavenlige byggeløsninger, siger ejendomsdirektør Michael Bruhn fra PFA. Byggeriet omfatter et træhus på 20 etager.

Danske Bank må væbne sig med tålmodighed i Mobilepay-fusion

Danske Bank sigtede sidste sommer efter at sende Mobilepay ind i nordisk fusion omkring sidste årsskifte, men siden har tidsplanen rykket sig. Processen har taget længere tid end ventet, lyder det fra Danske Bank, som ikke er i tvivl om, at fusionen bliver godkendt.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs