FinansWatch

Kruse langer ud efter Bankpakke IV

Formanden for Finansiel Stabilitet, Henning Kruse Petersen, sender en kraftig kritik af Bankpakke IV, som den afgående økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) nåede at forhandle på plads inden folketingsvalget.

Foto: Carsten Andersen

Bankpakken betyder, at en solid bank kan få en såkaldt medgift, hvis den overtager en nødlidende bank. Og det er Kruse Petersens skraldespandsselskab, der skal regne ud, hvor stor den medgift skal være.

- Personligt har jeg ikke så meget til overs for medgiften. Giv mig lige den direktør, der vil overtage en nødlidende bank, selvom man får et par hundrede mio. kr. i medgift - det er der da ingen der tør, lyder det fra Henning Kruse Petersen under en paneldebat hos Dansk Aktionærforening tirsdag.

Henning Kruse Petersen er især kritisk over for det tidspres, som afviklingsselskabet er under, når det skal regne værdien af den nødlidende bank ud.

- Det foregår fra fredag eftermiddag til mandag morgen. Ingen har forståelse for, hvad der suser rundt af advokater og revisorer. Det er en svimlende opgave, som efter min mening uundgåeligt vil indeholde fejl. Prøv at forestille jer, hvad det er for et regnestykke, man skal lave. Det er kropumuligt, konstaterer Henning Kruse Petersen.

Gav den fornødne tillid

Hans synspunkt bakkes op af Ringkjøbing Landbobanks administrerende direktør, Bent Naur, der også er formand for Lokale Pengeinstututter. Han fungerer som en af de vurderingsmænd, der hjælper Finansiel Stabilitet med det enorme regnestykke, når en bank skal begæres konkurs.

- Det bliver et forsigtigt skøn, siger Bent Naur.

Henning Kruse Petersen roser til gengæld den første bankpakke, som ikke længere er i funktion. Den gav efter hans vurdering den fornødne tid til at finde løsninger for de nødlidende banker.

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs