EU vil tage flere penge fra bankerne

Ny skat på finansielle handler skal hente penge til EU's slunkne kasser.
AF RITZAU FINANS

Efter et par års tilløb er EU-kommissionen nu på vej med et udspil til en skat, der skal give de offentlige kasser i Europa en lille bid af de enorme summer, der bliver handlet mellem banker og andre finansinstitutioner.

Kommissær for det indre marked Michel Barnier erkender, at det bliver svært at få igennem. Men han oplyser i forbindelse med EU's finansministermøde i Wroclaw i Polen, at forslaget kommer i løbet af de kommende uger.

"Det er teknisk set en nem skat at indføre. Den er finansielt produktiv, økonomisk velunderbygget og politisk retfærdig. Og eftersom kommissionen har retten til at stille forslag, så vil vi gøre det," sagde Barnier med et skævt grin.

En del af pakken tilbage

Tyskland og Frankrig har længe presset på for at få indført den nye skat, der blandt andet bliver set som en mulighed for at hente nogle af skatteydernes penge tilbage, efter at flere lande i 2007-2008 skød milliarder i redningspakker til bankerne.

Men Storbritannien er kraftigt imod idéen af frygt for, at skatten kan gå hårdt ud over Londons position som Europas finanscentrum.

Kritikere mener, at en finansskat kun duer, hvis den bliver indført globalt, fordi finansvirksomheder nemt kan vælge at 'flage ud' og basere sig et sted uden skat. USA's finansminister, Timothy Geithner, gentog fredag, at USA ikke vil være med.

Opblødning

EU-kommissær Michel Barnier medgiver, at der ikke er enighed mellem EU-landene. Men flere EU-landes finansministre siger i forbindelse med deres møde i Wroclaw, at man nu overvejer kun at indføre skatten i eurozonen, hvor Storbritannien ikke er med.

Det er stadig uklart, hvor høj skatten skal være, hvem der skal betale den og hvem der skal inddrive den.

Ritzau Finans

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også