Anholdt milliardhandler bad om et mirakel

Den anholdte UBS-ansatte bad om et mirakel i en Facebook-opdatering.
RITZAU FINANS

Har brug for et mirakel.

Det var ønsket fra den nu anholdte handler, der har påført storbanken UBS et tab i størrelsesordenen 2 mia. dollar (næsten 11 mia. kr.) i uautoriserede handler, i en facebookstatusopdatering.

Forespørgslen faldt på handlerens Facebook-side 6. september, samtidig med at den schweiziske centralbank fastlåste schweizerfrancen på en kurs på minimum 1,20 per euro.

Det skriver Bloomberg News, som dermed åbner for spekulation i, at det store tab var forbundet med handel i schweizerfranc. Alpevalutaen blev over sommeren styrket meget i takt med, at investorernes søgte "sikre havne" under den europæiske gældskrise.

Under afhøring

Men 6. september sagde den schweiziske centralbank stop og indførte det nye kursloft. Og det lader altså til at have været det, der fik UBS-handlerens portefølje til at brase sammen.

UBS gik ud med nyheden om det store tab om morgenen torsdag den 15. september, efter at handleren i løbet af natten var blevet anholdt af politiet i London.

Han er fortsat under afhøring og ikke tiltalt i sagen endnu. UBS-aktien dykkede 10,8 pct. torsdag, men retter sig dog lidt fredag med en stigning på 2,6 pct. ved 12-tiden.

Rating-trussel

Sagen får samtidig kritiske røster til at stille spørgsmål omkring UBS handelssystemer, hvis det kunne lykkes én mand at skabe et så stort hul.

Desuden har kreditvurderingsinstituttet Moody's varslet, at bankens "Aa3"-kreditvurdering kan blive sænket på grund af handlersagen.

"Det primære fokus i Moody's gennemgang vil samle sig om de fortsatte svagheder i gruppens risikostyring, der nu igen er blevet tydeliggjort af begivenhederne, der førte UBS' melding om tab som følge af uautoriserede handler af en mægler i dens investeringsbank, forklarer Moody's i en meddelelse.

Også Standard & Poors har nu sat UBS under observation. Hos S&P hedder UBS's kreditvurdering "A+".

(Ritzau Finans)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også