FinansWatch

Nationalbanken scorer 4,6 mia. kr. på guld

Nationalbanken står endnu engang til at score kassen på på bankens beholdning af guldbarrer.

Foto: KRABBE LARS

Alene i år til dato har centralbanken en gevinst på guldbeholdningen på ikke mindre end 4,57 mia. kr.

I årets første godt ni måneder er en ounce guld - som svarer til 31,103 gram - steget 390 dollar til 1811 dollar tirsdag eftermiddag. Og da Nationalbankens beholdning kan opgøres til 2,15 mio. ounce svarer det til en gevinst på 839 mio. dollar eller godt 4,57 mia. kr. som - når beholdningen værdireguleres - går direkte ind på Nationalbankens bundlinie.

Gennem de seneste år har Nationalbanken fastholdt en beholdning på omkring 67 ton guld og i 2011 har guld været blandt de få investeringer, som har givet ikke bare et positivt afkast, men som tilnærmelsesvis har "forgyldt" investorerne.

Sikker havn

Især gulds rolle som "sikker havn" under den finansielle uro hen over sommeren har givet investorerne mod på det traditionelle værdisikre metal.

Nationalbankens beholdning af det ædle metal har mest historiske årsager, men bruges også til udlån, da det ikke er unormalt, at der ved indgåelse af kontrakter skal stilles sikkerhed i guld. Derved kan Nationalbanken - og i sidste ende den danske statskasse - tjene en ekstra skilling på at låne det ud.

Det meste af Nationalbankens guldbeholdning ligger i Bank of England i London, men der er også en pæn del i Fort Knox i USA, hvor guldet af sikkerhedsårsager blev fragtet over umiddelbart inden anden verdenskrig.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein har tidligere oplyst, at der ikke er planer om at sælge ud af beholdningen. Omvendt er der heller ikke planer om at øge beholdningen.

(Ritzau Finans)

Mere fra FinansWatch

Klumme: Ny regering skal tænke i nye baner

Uddannelsespolitik bør spille en langt større rolle i at sikre nok kvalificeret arbejdskraft på alle dele af arbejdsmarkedet, mener Nadeem Farooq, underdirektør med ansvar for politik og samfund i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs