Økonomer: Uro bør udskyde bankskat

Rød og blå bloks planer om særlige bankskatter er i kombination med græsk gældskrise en farlig cocktail for væksten i dansk økonomi, advarer eksperter. Politikerne afviser.
Foto: Hougaard Niels
Foto: Hougaard Niels
RITZAU FINANS

Konfronteret med den voldsomme gældskrise i Grækenland råder flere danske økonomer nu både rød og blå blok til at udskyde deres planer om at særbeskatte bankerne, skriver Berlingske.

"Det er ikke det rette tidspunkt at begynde at udhule bankernes kapitalgrundlag ved en særbeskatning. Der er stor uro om økonomien og stor bekymring for, hvad det ender med i Sydeuropa, og selv om bankerne er bedre polstrede nu end før krisen, så mener jeg, at der skal endnu mere kapital til," siger Jesper Rangvid, professor ved CBS Handelshøjskolen i København.

Ifølge VK-regeringen skal bankerne ikke have del i den bebudede sænkelse af selskabsskatten fra 25 til 20 procent, mens S og SF med planen "Fair Løsning" vil hente to mia. kr. i ekstra skat fra finanssektoren. Men begge planer vil skade væksten, advarer eksperter.

Regning til kunderne

"Bankerne vil formentlig sende en del af regningen videre til kunderne, og dermed bliver finansieringen også dyrere for de gode projekter i erhvervslivet, som ellers skal skabe vækst," siger Bo Sandemann Rasmussen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet til Berlingske.

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, er opmærksom på problemet:

"Hvis grækerne kollapser, vil den samlede europæiske økonomi lide et knæk på troværdigheden; det vil skabe en tillidskrise ud over den, vi allerede har, og hvis Grækenland går statsbankerot, vil der givetvis være danske banker, som vil miste tilgodehavender."

Bankernes tur

Jacob Jensen afviser dog at lade bankerne få del i blå bloks bebudede skattelettelse, og ifølge rød blok er det uagtet den aktuelle krise bankernes tur til at betale regningen.

"Hvis de har problemer med kapitalgrundlaget, må de gå andre veje, for eksempel udvide aktiekapitalen," siger Socialdemokraternes næstformand, Nick Hækkerup.

Da Tysklands regering i går meddelte, at en græsk statsbankerot i nødstilfælde kan blive en realitet, reagerede børserne voldsomt: Den græske etårige rente steg til over 115 procent, mens tyske og franske bankaktier faldt kraftigt, fordi bankerne ejer store mængder græske statsobligationer. Et græsk kollaps kan med en dominoeffekt få de internationale lånemarkeder til at fryse til og lamme danske bankers finansieringsmuligheder.

(Ritzau Finans)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også