FinansWatch

Bank: USA risikerer nedgradering

AAA-placeringen for landets kreditværdighed vil formentlig blive fjernet, forudser Danske Bank.

Frem til udgangen af 2012 undgår præsident Barack Obama at stå i den farlige situation, at landet ikke kan dække de offentlige udgifter.

Men selvom der efter svære maraton-forhandlinger i Washington er opnået underskrifter på en redningsplan, er det langt fra sikkert, at USA slipper for økonomiske problemer.

Chefanalytiker Allan von Mehren, Danske Bank, forudser således, at kreditvurderingsbureauet Standard & Poors ikke er tilfreds med aftalen, og at det vil føre til en historisk nedgradering af USA's kreditværdighed.

Han siger:

"Besparelserne i aftalen ser ud til at løbe op i ca. 2.800 mia. dollars, hvilket vi vurderer er i underkanten af, hvad der skal til for at undgå en nedgradering. Standard & Poors har tidligere nævnt et på beløb på ca. 4.000 mia. dollars for at fastholde ratingen, men var i sidste uge ude at sige, at en nedgradering ikke nødvendigvis ville komme selvom beløber var under 4.000 mia. dollars. Vi vurderer dog, at beløbet på 2.800 mia. dollars er for lavt til at stille Standard & Poors tilfredse, og at der stadig er mere end 50 pct. sandsynlighed for en nedgradering af USA i løbet af den kommende tid."

Ringe vækst

Allan von Mehren gør opmærksom på, at vækstudsigterne i USA er forværret efter skuffende tal for bruttonationalproduktet i sidste uge.

Det betyder, at arbejdsløsheden vil belaste budgettet endnu mere end ventet, og det vil kræve endnu størres besparelser end ellers for at rette op på gældssituationen.

Hovedpunkter i gældsaftalen

  • Besparelser på 917 mia. dollars, såvel på militæret som andre steder.
  • Præsidenten bemyndiges til at hæve gældsloftet med mindst 1,2 billioner dollars.
  • Sikkerhed for offentlig betalingsevne til udgangen af 2012.
  • Tværpolitisk udvalg skal finde besparelser for yderligere 1,5 billioner dollars.
  • Lovgivning herom skal præsenteres senest i november 2011.
  • Kongressens afstemning om nye besparelser skal ske senest den 23. december 2011.
  • Finder spareudvalget ikke emner nok, udløser det automatisk besparelser fra 2013 fordelt 50/50 på forsvaret og øvrige offentlige udgifter.
  • Midicintilskud og socialhjælp holdes ude af besparelserne.

Kilde: Det Hvide Hus

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs