FinansWatch

Fournais’ ønske til statsministeren: Sig sandheden

Kim Fournais fra Saxo Bank sukker efter, at en kommende statsminister tør fortælle folk, at velfærdsstaten, som vi kender den, er død. ”Forrykt med 2 mio. mennesker på overførselsindkomst,” siger han.

Foto: KRABBE LARS

Kim Fournais, har du konkrete ønsker til den kommende statsminister?

"Ja, et enkelt og meget simpelt ønske om, at Danmarks store økonomiske udfordringer bliver taget alvorligt, herunder at de diskuteres sandfærdigt.Når jeg blander mig i debatten så tæt på valget, er det fordi, vi i Saxo Bank ønsker, at Danmark forbliver et rigt land. Det vil kræve en super effektiv offentlig sektor og en fantastisk platform for privat foretagsomhed. Kan vi sikre dette, kan vi også sikre vores børn og de næste generationer nogle unikke og trygge rammer for deres tilværelse. Lige nu er det modsatte desværre en reel trussel," siger han og fortsætter.

Kunstigt i live

"Det er et kæmpe problem, at ingen endnu har sagt det helt afgørende, at velfærdsstaten, som vi kendte den, er død, og jo længere, vi forsøger at holde den kunstigt i live, jo sværere bliver det at skabe et sundt og på lang sigt holdbart samfund. Så jeg håber, vi får en statsminister, der tør sige sandheden og gør noget ved de store udfordringer, som vi har, inden det er for sent. At over 2 millioner mennesker over 15 er på overførselsindkomst er forrykt, ligesom det er forrykt at straffe dem, der bedst skaber vækst hårdere end noget andet sted i verden.Rationalitet og ærlighed skal ind i debatten igen," siger Saxo-stifteren Fournais.

Oppositionen har været ude at markere stramninger over for særligt bankerne – hvilke tiltag frygter du mest?

"Jeg frygter altid populisme, og jeg synes de tiltag, der er lagt op til lugter langt væk af populisme, men mest af alt skræmmer det mig, at ingen siger fra overfor den form for populisme, som præger debatten, og fortæller danskerne, at finanssektoren også skaber vækst og arbejdspladser, og hvis man beskatter finanssektoren bliver taberne i sidste ende kunderne, altså helt almindelig danskere. Jeg tror, den slags tiltag kun vil gøre krisen endnu værre. Vi skal som sagt have den bedste platform for privat foretagsomhed, ikke den værste, som dette forslag lægger op til.

Lang liste

Håber du på en bankpakke V efter valget? Hvad skulle den i så fald indeholde?

"Jeg synes basalt set ikke, jeg er den helt rigtige til at at svare på det spørgsmål, når nu Saxo Bank har klaret sig relativt godt igennem krisen og ikke har været med i de andre bankpakker udover den første," siger han og understreger, at han mener, at der er tale om en branche, der generelt er i en meget alvorlig krise, og hvor der er brug for massiv konsolidering og helt nye forretningsmodeller.

"Igen er det rammevilkårerne, der skal sikres, ikke flere bankpakker. Man kunne starte med at fjerne stemmeretsbegrænsningerne, og sikre at alle banker var aktieselskaber. Oprydningen skal I hvert fald fortsætte. Helt overordnet vil jeg sige, at finanssektoren skal bare have lige så gode vilkår som i andre lande, og her er der en lang liste at tage fat i.

Frihedsorienteret

Hvad var den bedste politiske beslutning i kølvandet på Finanskrisen? Og hvad var det dårligste?

"Den første bankpakke, som vi også blev nødt til at deltage i, var nødvendig for at undgå en total nedsmeltning, men meget andet positivt er der vist ikke at sige".

Men hvad var det dårligste?

"Jeg synes, vi skal se fremad. Det er der i langt højere grad brug for".

Hvem så du gerne som kommende økonomi- og erhvervsminister?

"Både Lene Espersen og Brian Mikkelsen har gjort det udmærket, og jeg håber, at den nuværende regering fortsætter, men egentlig går jeg meget mere op i, hvilken politik regeringen fører, end hvem der sidder på hvilke poster, og her tror jeg, det er meget vigtigt, at Liberal Alliance kommer ind og presser regeringen i en mere frihedsorienteret retning. Vi skal have lavere skatter, færre regler, en mere effektiv offentlig sektor og større grad af personlig frihed," siger Fournais.

Hvem så du gerne som kommende statsminister?

"Helt klart Lars Løkke Rasmussen".

Valg på FinansWatch

  • Danskerne skal til stemmeurnerne den 15. september.
  • Udfaldet af valget kan få store konsekvenser for den finansielle sektor.
  • Op til valget sætter FinansWatch fokus på sektorens ønsker til den kommende regering.
  • Har du et budskab til den kommende statsminister? Skriv til os på pm@finanswatch.dk

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs