Avis: Bankpakke IV lempes igennem ad bagvejen

Michael Camphausen undrer sig over hastværket, hvor finansudvalget i dag skal godkende selve aktstykket til Bankpakke IV, hvilket kan tyde på, at der bliver behov for det nye værktøj, inden et nyt folketing kan mødes og vedtage loven efter valget.
Foto: Stine Larsen
Foto: Stine Larsen

Advokat og ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet, Michael Camphausen, vurdrer overfor Berlingske Business, at det er en usædvanlig fremgangsmåde, når Finansudvalget i dag - ifølge Berlingskes oplysninger - skal sige god for et såkaldt aktstykke, der giver økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) bemyndigelse til at iværksætte dele af den nye bankpakke uden at afvente egentlige lovændringer.

"Der er i selve aktstykket flere klare tegn på, at man vil forsøge at implementere Bankpakke 4 gennem aftaler mellem Finansiel Stabilitet, og de sunde banker, der gerne vil overtage usunde, nødlidende banker, i stedet for gennem en decideret ændring af selve lovgivningen på området. Det vil sige i stedet for at gennemføre en klar lovhjemmel til den nye bankpakke - i hvert fald indtil videre," siger Michael Camphausen, advokat og ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet til Berlingske Business.

Han vurderer, at det kan være et tegn på, at der snart bliver behov for det nye værktøj.

"Hvis det er tilfældet, at Bankpakke 4 blot skal køres helt eller delvis igennem som et aktstykke, kan det godt give anledning til forundring al den stund, at man normalt blot bruger aktstykker til at lave økonomiske bevillinger, ikke til mere eller mindre skjult at gennemføre egentlig lovgivning, og slet ikke på det komplekse bankområde. Men det antyder måske, at der er nogle akutte omstændigheder, hvis man ikke kan vente den måned, der går, før Folketinget igen er samlet. For både aftalen om bankpakken og det politiske flertal er jo på plads, så det må forventes, at selve lovbehandlingen i Folketinget går glat igennem efter valget," siger Michael Camphausen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også