FinansWatch

Landbrugskunder tynger i Hvetbo

Den fortsatte krise i landbrugssektoren tvinger Sparekassen Hvetbo til store nedskrivninger. ”Vi er et spejl af samfundet,” siger direktøren.

Mens tendensen i banksektoren er, at nedskrivningerne så småt er ved at finde et normalt leje igen efter nogle kritiske år, oplever Sparekassen Hvetbo de største nedskrivninger de sidste fem år.

Bankens nedskriver med 29,9 mio. kr. i dagens halvårsregnskab, mens tallet var 7,9 mio. kr. sidste år og 19,1 mio. kr i 2009. Det er primært landbrug- og erhvervskunder, der har svært ved økonomien.

Regnskab: Nedjustering i Hvetbo

Spejl af samfundet

I skriver, at det er usikkert, hvorvidt nedskrivningerne er af forbigående karakter?

”Ja, det er jo altid et skøn. Vi er jo et spejlbillede af, hvordan samfundet ser ud, og nu kommer der forhåbentlig nogle tiltag fra regeringen, der kan skabe lidt vækst, det kan vi jo drømme om. Vi skal have gang i hjulene ude i byen, før det begynder at gå bedre for os,” siger adm. direktør Jens Gamst Boelskifte til FinansWatch.

I har en ejendomseksponering på 23 pct. Er I tilfredse med det?

Nedbringer ikke landbrugseksponering

”Vi er der, hvor vi skal være i forhold til tilsynsdiamanten, men vi har et ønske om at nedbringe den yderligere. Udlånene er også faldet det seneste år.”

Vil I også nedbringe eksponeringen over for landbrug?

”Det er ikke ambitionen. Vi har, det vi har, og vi bakker op om vores lokalområde heroppe i Nordjylland,” siger Jens Gamst Boelskifte.

Ville gerne have undgået lån

Eksponeringen over for landbrug udgør omkring syv pct. af den samlede udlånsmasse, forklarer direktøren. Han havde ordinært besøg af Finanstilsynet i august 2010. Tilsynet var tilfreds med nedskrivningsprocessen, og der blev ikke flyttet på et komma, forklarer han videre.

Den generelle tendens i markedet er, at nedskrivningerne har toppet, mens I ligger i det højeste niveau i fem år. Er der noget, du gerne ville have gjort anderledes i dag?

”Det ved jeg ikke, jeg kan jo ikke lave min årsrapport om. Vi har råd til at betale regningen, og det er vi glade for. Men jeg vil gerne have været fri for at låne de penge ud, som jeg har nedskrevet for, men det er jo sket for seks-otte år siden,” siger Jens Gamst Boelskifte.

God solvens

Han understreger, at banken er sund og rask med en solvensprocent på 20,7 og derfor har råd til at betale den regning, den får i form af nedskrivninger. Banken kommer heller ikke til at stå i en fundingklemme, når de statsgaranterede lån udløber i 2013.

”Jeg tror, alle banker har udfordringer med likviditet i den kommende tid. Men vi har en meget begrænset indlånsmasse over 750.000 kr., så vi er trygge ved vores indlån,” siger direktøren.

Sparekassen Hvetbo indkasserede et tab på kursreguleringer på 5,1 mio. kr. i halvårsregnskabet, og det er cirka 15 mio. kr. ringere end sidste år.

Realiserer kurstab

Siden regnskabsperioden sluttede, har markederne udviklet sig negativt. Derfor er kurstabet i skrivende stund omkring 20 mio. kr. skriver banken i halvårsrapporten. De 16 mio. kr. er realiseret, fordi banken har solgt alle sine børsnoterede aktier.

”Vi har vurderet, at vi ikke vil løbe yderligere risiko på aktiemarkedet, og derfor har vi solgt dem,” siger Jens Gamst Boelskifte

Så jeres resultat vil ende med at blive lidt lavere, end jeres forventninger – med mindre markederne retter sig?

”Ja, det må man sige, at det risikerer vi.”

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs