Finanstilsynet: Nye regler kan ramme bankerne hårdt

I kølvandet på rapporten om Amagerbankens kollaps er Finanstilsynet ude og markere, at en række banker kan blive ramt hårdt af de nye nedskrivningsregler, der træder i kraft med regnskabsåret 2012.
Ritzau Finans

Oven på en større redegørelse omkring Amagerbankens kollaps har Finanstilsynet draget sine konklusioner og forelagt forslag til nye regler for bankerne. Det kan koste dyrt i øgede nedskrivninger og større solvenskrav. Det skriver Finanstilsynet i en pressemeddelelse.

De nye regler er "stramninger af reguleringen af pengeinstitutters nedskrivninger og solvensopgørelser". Hovedsageligt er der tale om to nye forslag, der skal give bankernes direktion og bestyrelser mindre råderum.

- En ændring af regnskabsopgørelsen vil indsnævre ledelsernes mulighed for at anlægge skøn over nedskrivningernes størrelse. Reglerne forventes at træde i kraft med regnskabsåret 2012. For enkelte institutter kan det betyde væsentlige forøgelser af deres nedskrivninger, skriver Finanstilsynet.

Metode giver højere solvensbehov

Nye regler vil også ramme den måde, solvensen i bankerne opgøres på.

- Finanstilsynet vil fremover tage udgangspunkt i den såkaldte kreditreservationsmetode i forbindelse med pengeinstitutternes solvensopgørelser. Erfaringen fra kriseramte banker viser, at denne metode giver et højere og mere retvisende solvensbehov, skriver Finanstilsynet.

Dette sæt nye regler ventes at træde i kraft samtidig med Basel III i 2013.

Reglerne har gennem koordinationsudvalget for Finansiel Stabilitet, der støtter dem. Udvalget består af Økonomi- og Erhvervsministeriet, Finansministeriet, Nationalbanken og Finanstilsynet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også