Jyske og Sydbank blandt de store

Det store spørgsmål er, hvor langt regeringen går i udvælgelsen af systemiske banker
AF BIRGITTE DYREKILDE, bidy@jp.dk

Det er endnu uvist, hvor mange banker regeringen vil udpege som systemisk vigtige herhjemme, men det er oplagt, at de fire største bliver udvalgt, lyder vurderingen fra bankekspert Per Grønborg i Danske Bank.

Minister vil udpege banker

"Nordea, Danske Bank, Sydbank og Jyske Bank er åbenlyse systemiske banker, og så står Spar Nord på vippen. Det er ikke åbenlyst, at Spar Nord er systemisk vigtig. Men omvendt gik staten jo ind og sikrede hver mand sit ved kollapset i Roskilde Bank i 2008 ud fra argumentet om, at Roskilde Bank var systemisk vigtig, og den var jo markant mindre end Spar Nord,« siger bankanalytiker i Danske Bank, Per Grønborg.

Han påpeger, at hvis Spar Nord kommer med blandt de systemiske banker, åbner det for, at også Nykredit Bank og erhvervsbanken FIH skal med i puljen.

Kapital og kontrol

Nationalbankens ordførende direktør, Nils Bernstein, oplyste til Morgenavisen Jyllands-Posten i foråret, at der ikke bliver tale om, at staten stiller garanti over for de systemiske banker.

"Ingen dansk bank kan få en garanti mod at gå ned. Sådan er det i en markedsøkonomi. Nogle banker er imidlertid så store, at det vil være særligt alvorligt for samfundet, hvis det skete for dem. De bør derfor have et højere kapitalkrav, så man undgår, at de kommer i vanskeligheder. Dette spørgsmål forhandles for tiden internationalt," sagde Bernstein i marts.

Irrelevant bankpakke

Jyske Bank har med vilje fravalgt at tilslutte sig afviklingsordningen bankpakke III, fordi banken venter at blive klassificeret som systemisk.

"Det medfører formentlig, at bankpakke III vil være irrelevant i forhold til at skulle håndtere en situation, hvor Jyske Bank måtte blive nødlidende," argumenterer banken.

Minister vil udpege banker

Del artikel

Relaterede artikler:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også