FinansWatch

Boligspekulanten fra Roskilde Bank får udsat straffesag

Kenneth Schwartz Thomsen, der var største kunde i Roskilde Bank med en låneramme på 1,1 mia. kr., har skiftet forsvarer og skal nu repræsenteres af den erfarne Karoly Nemeth. (Opdateret 10.04)

Kenneth Schwartz Thomsen er vel om nogen indbegrebet af den danske finanskrise, hvis man skal fortælle historien gennem Roskilde Bank.

Den unge mand blev i løbet af ganske få år en særdeles velhavende mand - i hvert falde på papiret. Sammen med blandt andre Steen Patrick Vela, der havde et stort lån i Forstædernes Bank, købte han ejendomme op i et rasende tempo, for det meste for lånte og gearede midler. Ejendommene blev ikke købt med det formål at eje og drive dem, de skulle blot sælges videre hurtigst muligt, så fortjenesten kunne puttes på egenkapitalen og nye opkøb kunne effektueres. Men i efteråret 2008 gik finansmarkederne i flammer og ejendommenes værdier sank til jorden. Og med ét var Kenneth Schwartz Thomsen, og mange andre, blandet fuldstændig af, fordi gælden til bankerne pludselig oversteg aktivmassen.

I dag venter Kenneth Schwartz Thomsen på, at en retssag mod ham skal starte, hvor han er anklaget for grov skattesvig og afgiftsunddragelse. Men sagen, der skulle være startet om en måned, er udskudt på ubestemt tid ved retten i Helsingør.

40 ringbind

Det er et skifte af forsvarer, der har fået udskudt sagen for boligspekulanten. Karoly Nemeth, der i sin lange karriere har skullet forsvare en lang række omdiskuterede personer, er lykkedes med at udsætte sagen, fordi der p.t. verserer to civile sager mod Kenneth Schwartz Thomsen, som er vedrørende de samme forhold. Samtidig beder Nemeth om tid til at sætte sig ind i sagen, hvor han skal igennem 40 ringbind.

Hos anklageren er man ikke tilfredse med udviklingen.

"Sagen var egentlig berammet med den tidligere forsvarer, men nu trækker den i langdrag," siger Knud Damgaard Kisbye fra bagmandspolitiet. Hans modpart Karoly Nemeth er til gengæld godt tilfreds med, at straffesagen nu har lange udsigter.

"Hvis vi skal vente på udfaldet af de to civile sager, har straffesagen lange udsigter, men for mig at se, er det det eneste fornuftige, for det generer mig, at man vil køre en straffesag på et område, hvor der i forvejen verserer en civil sag. Teoretisk set kan det godt lade sig gøre, men jeg mener, straffesagen bør afvente udfaldet af de civile sager, som Skat har anlagt," siger Karoly Nemeth til Børsen.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs