Avis: Dansk bankkrise forgylder svenske rivaler

Mandagens rentestigning på udlån fra Nordea var et godt billede på den konkurrencefordel, som de store svenske banker har i Danmark, fordi deres fundingomkostninger er langt lavere.

Billig funding sikrer Nordea og Handelsbanken store fordele på det danske marked, hvor de blot kan lægge sig i slipstrømmen på konkurrenternes udlånsrenter, og alligevel se væsentlig flere kroner trille ned på bundlinjen.

Berlingske Business skriver torsdag, at kreditvurderingsinstituttet Standars & Poors har bidt mærke i, at både Handelsbanken og Nordea har hævet udlånsrenten, og bl.a. forklaret det med højere finansieringsomkostninger. Men den forklaring holder ikke helt, lyder vurderingen fra flere sider.

S&P´s chefanalytiker Per Törnqvist siger, at en højere pris for at hente penge er et særligt problem for de danske banker – ikke de svenske.

”Vi har ikke en daglig kontrol med de danske bankers priser, men vi noterer os, at markedet har reageret på de banker, der er gået omkuld i Danmark. De to krak sender signaler, som får obligationsinvestorerne til at kræve høje betaling for at købe dansk bankrisiko altså hvis de skal finansiere bankernes gæld. Det gør det dyrere for danske banker at finansiere sig, og den omkostning bliver ført videre til kunden, som i sidste ende må betale,” siger Per Törnqvist.

Lidt dyrere er det da blevet

Hos Danske Markets er meldingen fra chefanalytiker Thomas Hovard, at det da er blevet lidt dyrere for svenske banker at henet kapital.

”Det er faktisk allerede blevet lidt dyrere for de svenske banker. Men det er langt fra så dyrt som for de danske banker, så de svenske renteforhøjelser er ren »business«. Det handler om at drive en professionel forretning,” siger Thomas Hovard til Berlingske Business.

Både Handelsbanken og Nordea fastholder, at rentestigningerne bunder i reelle øgede udgiftsstigninger på kapitalsiden.

Til FinansWatch sagde Nordea forleden dag, at; ”… når vi ser på vores omkostninger, så kan vi se, at prisen på penge er stigende. Og det er den også for os uagtet at vi i kraft af vores gode rating kan få funding til en god pris

Nordea: Prisen på penge er også steget for os

Nordea hæver også renten

Sydbank skruer op for udlånsrenten

Jyske Bank: Funding er grunden til rentehop

Jyske Bank ændrer renten

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også