Avis: Fjordbanks landmænd kan vælte flere banker

Børsen skriver, at de økonomisk pressede landbrugskunder i Fjordbank Mors kan trække andre landbrugskunder med i faldet. Jordpriserne kan komme under pres.

Krakket på Mors kan brede sig og give økonomiske tab til landmænd og banker, der aldrig har sat sin fod på Mors.

Det skriver dagbladet Børsen.

”Der er en situation, hvor der er negativ egenkapital og negativ indtjening i langt de fleste bedrifter, og derfor kan de ikke overtages uden at belaste bankernes egenkapital. Enten skal der ske en massiv gældssanering, hvilket er usandsynligt, eller også skal de sælges, og det vil presse jordpriserne yderligere ned,” siger Niels Rasmussen, der er formand for landbrugsrådgivningscentret Centrovice, til avisen. Centret har stor erfaring fra de fynske landmænd, der endte i Finansiel Stabilitet efter Fionia Banks krak.

Fjordbank Mors havde ved årets start 15 pct. af sit samlede udlån til landbrugssektoren, svarende til 1,6 mia. kr., og i organisationen Landbo Limfjord har man omkring 250 medlemmer, der er kunder i den krakkede bank.

Skubber til læs

Bliver alle disse landmænd parkeret i Finansiel Stabilitet vil det være det samme som at sætte et Til-salg-skilt op uden for samtlige gårde, påpeger Niels Rasmussen fra Centrovice over for Børsen. Det vil betyde lavere jordpriser, hvilket i sidste ende kan få flere banker til at krakke.

”Det skubber til et læs, der hælder voldsomt i forvejen. Når en så stor portefølje kommer på markedet, hvor der ingen købere er, så presser man prisen yderligere. Og hvis jordprisen falder, så skaber man tvivl om kapitalgrundlaget og haler flere pengeinstitutter ud i en situation, hvor de kan komme i problemer,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også