Analytiker: Sælg de gode lånekunder

De stærke banker bliver nødt til at købe de svage, eller de svage banker må sælge deres gode lånekunder, mener analytiker.
AF BIRGITTE DYREKILDE

I Danske Markets er chefanalytiker Thomas Hovard ikke i tvivl. Drop snakken om fusioner i banksektoren. Glem alt om at få to sten til at flyde ved at binde dem sammen.

De stærke banker bliver nødt til at købe de svage, eller de svage må sælge deres gode lånekunder, så bankerne ikke får brug for at hente penge på kapitalmarkederne, når statsfinansiering for knap 200 mia. kr. udløber om to år.

"Det med fusioner i bankverdenen er der ikke brug for. Der er ikke brug for, at to knap så stærke spillere lægger sig sammen. Der er brug for, at nogle stærke spillere køber nogle svage eller køber dele af lånebogen," siger Thomas Hovard.

I øjeblikket kan kun de fem største spillere herhjemme: Nordea, Danske, Jyske, Sydbank og Nykredit låne penge på kapitalmarkederne med løbetider ud over 2013 til priser, der er til at betale.

"Flere banker snakker om, at man kan sælge noget af sine lånebog fra. Det er ikke noget, man har lyst til, men det er noget danske banker kan blive tvunget til," siger Thomas Hovard.

Få fjernet hullet

Sælger banken fra af udlånene, kan den få fjernet hullet mellem indlån og udlån, så banken ikke har brug for at låne penge fra tredjemand.

De kapitalstærke og store banker er klar til at tage fra, hvis det, der kommer til salg, er godt, mener Hovard.

"Bankerne kan sagtens sælge de sunde dele af lånebøgerne," siger Thomas Hovard.

At sælge dele af lånebogen fra er også noget som ledelsen i erhvervsbanken FIH tænker på. Her pønser direktør Bjarne Graven Larsen på at bundte udlån og sælge dem til pensionskasser.

FIH står for den største udfordring med refinansiering i 2012 og 2013. Med en elendig rating fra det internationale kreditvurderingsinstitut Moody's er muligheden for at låne penge på markedet i øjeblikket begrænset.

Danske storbanker i låneoffensiv

Relaterede artikler:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også