Storbanker hæver renterne

En række af landets store banker udnytter ECBs forhøjelse af renten til at øge rentemarginalen.

Den Europæiske Centralbanks beslutning om at hæve renten med et kvart procentpoint har indtil videre fået både Danske bank, Nordea og Sydbank til at varsle rentestigninger. I dag følger Jyske Bank formentlig efter.

Fra de to første lyder meldingen, at man hæver både ind- og udlånsrenten med ”op til 0,25 pct.” En formulering, der i praksis dækker over, at udlånsrenten vil vokse med mere end indlånsrenten og dermed forbedre bankernes indtjening.

Renten bestemt af mange ting

”Både indlåns- og udlånsrente følger nogenlunde Nationalbanken, men der kan være forskelle i forhold til, hvor hurtigt det sker. Det er gerne sådan, at at jo kortere løbetid, jo hurtigere slår renteforskellen igennem. Mange indlånsrenter er bundet i et år, og det er derfor typisk renter, man ikke ændrer på. Korte lån er desuden ofte bundt op på variabel rente. Derfor kan gennemslaget være hurtigere,” siger cheføkonom i Finansrådet, Niels Storm Stenbæk til Berlingske Business.

”Det er rigtigt, at rentemarginalen bliver større, men bankernes rente bestemmes ikke kun af Nationalbankens rente. Det afhænger af mange ting – blandt andet bankernes tab og prisen for finansiering,” siger han til avisen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også