Konfirmander sætter en milliard kroner i banken

Bankerne slås om de unge konfirmander - bl.a. med høje renter på opsparingskonti. Spar Nord tilbyder konfirmanderne en indlånsrente på 14 pct.
Foto: Mads Greve
Foto: Mads Greve

Det er ikke småpenge, der havner i de fine kuverter på gavebordene til forårets konfirmationsfester. Landets omkring 50.000 konfirmander kan regne med at samle næsten en milliard kroner ind i gavepenge tilsammen, viser en beregning fra Spar Nord.

De velbeslåede konfirmander er en guldgrube for bankerne, som hvert år lokker med kortvarige slagtilbud med høje renter på opsparingskonti, gaver og konkurrencer for at få nye, unge kunder i hus.

"Det er en skrøne, at de alle sammen løber ud og køber en dyr mobiltelefon. Der er faktisk mange, der gerne vil spare op," siger Lars Møller, bankdirektør i Spar Nord.

God forretning

Erfaringen i Spar Nord har vist, at ni ud af 10 konfirmander bliver hængende som kunder i banken senere hen, og derfor er de høje indlånsrenter en god forretning på den lange bane, siger Lars Møller og tilføjer:

"Det er jo ingen hemmelighed, at vi altid gerne vil have nye kunder i butikken".

De senere år har mellem 5000 og 6000 unge benyttet sig af Spar Nords konfirmandtilbud hvert forår.

Reelt markedsføring til børn

I år kan konfirmanderne få en rente mellem ni og 14 procent på indlånskontoen året ud. Men det er ikke uden bagtanker fra bankens side, siger John Norden, direktør hos Mybanker, som sammenligner bankernes rente.

"Det er første gang, at de unge potentielle, nye kunder kommer til penge, og det er første gang, de får et reelt bankforhold. Bankernes tilbud er jo reelt markedsføring til børn," siger John Norden.

Men det kan være en rigtig god forretning at se sig om efter de gode tilbud, når gavepengene skal sættes til side, tilføjer han. Der er dog flere betingelser, som man skal holde sig for øje.

"Der kan for eksempel være et loft på, hvor mange penge man må sætte ind. Det allervigtigste er, hvor længe renten er garanteret, for nogle konti har et halvt års garantirente, mens andre har et helt år. Det gør en stor forskel," siger John Norden.

Geografisk klausul

Derfor er det vigtigt, at konfirmanden finder ud af, hvor længe pengene skal stå i banken, og derefter vælger det rigtige tilbud. Flere af bankerne har også lavet en geografisk klausul, så det kun er konfirmander eller deres jævnaldrende i bestemte postnumre, der kan oprette en konto med høj rente.

Hos Forbrugerrådet kan cheføkonom Carsten Holdum godt forstå, at de høje renter umiddelbart frister de unge. Men han opfordrer til, at man ser på de langsigtede betingelser i banken frem for at lade sig styre af reklamefremstød.

"Vi er alt for loyale over for vores banker. De fleste, der bliver kunder i en bank, bliver der i 10 år eller mere. Det betyder at det i virkeligheden har meget lille betydning, hvad man får i rente på et halvt år", siger han.

I år er Spar Nord den første, der melder sig på banen med en konfirmandkonto. Men flere andre banker medgiver, at de vil følge trop.

I Sparekassen Sjælland gælder det dog kun konfirmander eller nonfirmander med bopæl inden for bankens forretningsområde på Sjælland.

" Vi har ikke lagt os fast på renten endnu. Vi afventer og ser, hvad lejet bliver i år," siger Mogens Skovgaard Andersen fra marketingsafdelingen i Sparekassen Sjælland.

/ritzau/

(RB-Børsen)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også