Statens finansselskab skal inddrive 12 mia.

Statens nye finansselskab skal inddrive gæld for mellem 12 og 30 milliarder. FinansWatch har talt med den kommende direktør, Lars Jensen, om, hvordan han har tænkt sig at gøre det.
Foto: J¯RGENSEN VALDEMAR
Foto: J¯RGENSEN VALDEMAR

Finansiel Stabilitet splittes op i fire forskellige selskaber, og i den forbindelse samles de kunder, der ikke længere har brug for en bank i et finansselskab, der skal inddrive gæld for 12 milliarder kroner fra 4.500 kunder. Gæld, der inden nedskrivninger, stod til 30 milliarder kroner. Det oplyser direktøren for det nye selskab Lars Jensen, der i dag står for afviklingen af Roskilde Bank.

Hvad bliver opgaven for det nye finansselskab?

”Det bliver at få afviklet alle de kunder, der bliver lagt over i selskabet og få dem til at betale det, som de skylder os. Det drejer sig om alle de kunder, der ikke har behov for at få en bank til daglig drift, dvs. mange forskellige typer af kunder.”

Forsigtig tilgang

Hvor mange kunder får du?

”Ud fra de foreløbige tal bliver det cirka 4500.”

Hvor mange penge skylder de?

”Den volumen, der bliver lagt over, er før nedskrivninger på knap 30 mia. kr. og efter nedskrivninger omkring 12 milliarder.”

Er succeskriteriet at få 12 mia. kr. hjem?

”Nej, succeskriteriet er at få mere hjem. Nedskrivningerne udtrykker en forsigtig bankmæssig tilgang, men vi går efter at hente så meget som muligt hjem.”

Ingen banklicens

Hvordan adskiller din nye jobbeskrivelse sig fra din tidligere?

”Ikke så forfærdeligt meget. Det handler stadig om at få så meget som muligt ind. Vi har ikke en banklicens fremadrettet, og det gør nogle ting lettere. Men jeg regner ikke med, at min dagligdag ændrer sig så meget og heller ikke antallet af arbejdstimer.”

Hvor mange timer arbejder du?

”Det er nok 50-60 stykker om ugen.”

Hvad kommer der til at ske organisatorisk?

”Det er klart, at når vi har fordelt kunderne, skal vi også have fordelt organisationen. Vi forventer at få hovedkontor her i Roskilde og afdelinger i Odense og Aalborg.”

Færre medarbejdere

Hvor mange mennesker kommer til at arbejde i finansselskabet?

”Det er svært at sige lige nu, men jeg forventer 150-175. Det er klart, at der vil være behov for færre og færre medarbejdere, jo mere der afvikles. Vi har f.eks. lige afviklet vores privatkunder, og det betyder, at vi afvikler 30 medarbejdere i den forbindelse”

Hvordan er de ledelsesmæssig udfordringer i et afviklingsselskab?

”Der er selvfølgelig nogle specielle udfordringer. Ikke mindst, at alle er klar over, at ”by the end of the day”, så skal vi ikke være her mere. For os handler det som alle mulige andre steder om at sætte nogle mål op for, hvad vi skal nå, og så sætter vi bemandingen derefter. Med til historien hører det, at halvdelen af de 200 nuværende medarbejdere i Roskilde Bank er ansat på tidsbegrænsede kontrakter, og det giver en vis fleksibilitet. Det gør det relativt håndterbart.”

Usikerhed om Amagerbanken

Hvor lang tid kommer afviklingen til at tage?

Det vil tage nogle år. Hvor mange kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt. Det er ikke sådan, at vi går ud herfra med den sidste kunde og lukker og slukker. På et eller andet tidspunkt vil man sige, at nu er der så lidt tilbage, at man f.eks. lægger det hos advokater eller lign.”

Regner du med, at der kommer flere kunder i butikken?

”Det kommer an på den struktur, man vælger. Som det kører i dag, er det Roskilde Bank, EBH Bank, Nova Bank, Eik Bank og det gamle Capinordic. Hvad der sker med Amagerbanken ved jeg ikke på nuværende tidspunkt, for det er ikke besluttet endnu.”

Stolt af sit arbejde

Hvad er den næste store udfordring?

”Ved udgangen af første halvår forventer vi at være på plads med den nye organisation. Det er den første rigtige deadline, og der skal ydes et stort stykke arbejde for at nå det. Det største udfordring er at få håndteret kunderne på en måde, så de føler, at det bliver gjort på en ordentlig og redelig måde, og så vi sikrer kontinuiteten.”

Hvor finder du din drivkraft?

”Jeg gør det, fordi jeg synes, at det er sjovt, og fordi jeg gør en forskel. Der er ikke nogen drejebog for det med at afvikle en bank, så vi bevarer flest muligt værdier for samfundet. Men jeg tror, at jeg og vi kan være med til at løfte det på en god måde.”

Hvordan forholder du dig til kritikken af Finansiel Stabilitet?

”Jeg synes ikke, at den er rimelig. Jeg synes, at vi gør tingene på en god måde ud fra de rammer, vi skal arbejde indenfor. Jeg mener bestemt godt, at vi kan være stolte af det arbejde, vi har udført indtil videre,” siger Lars Jensen.

Her er statens nye bankdirektør

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også