Fjordbank skraber diamanten

Fusionsbanken Fjordbank Mors er på flere fronter tæt på kanterne af Finanstilsynets såkaldte tilsynsdiamant. Samtidig må banken nedskrive 3,4 pct. af udlånet.
Af Christian Sehested, christian.sehested@finanswatch.dk

De skrider ikke over grænsen på Mors. Men på flere sider af Finanstilsynets nye tilsynsdiamant nærmer fusionsbanken Fjordbank Mors sig bankvagthundens faresignaler.

Af bankens første regnskab nogensinde kan man således læse, at summen af store engagementer, der maksimalt må udgøre 125 pct. af basiskapitalen i dag ligger på 98 pct.

Eksponeringen mod ejendomssektoren - der til sammenligning lå over 30 pct. i Amagerbanken inden krakket - ligger på på 19 pct. på Mors.

Den post dækker sammen med landbrugssektoren over en stor del af bankens nedskrivninger og nærmer sig tilsynets øvre grænse på 25 pct.

Store nedskrivninger

Fjordbank Mors nedskrivninger for 2010 endte på 242,7 mio. kr. mod 437,5 mio. kr. året før.

Det svarer til en nedskrivningsprocent på 2 pct. - men det er langt fra hele historien om at låne penge ud på Mors

Det nyfusionerede pengeinstituts regnskab gør nemlig klart, at den ‘rigtige’ nedskrivningsprocent for 2010 lander på 3,4 pct.

Utilfredsstillende niveau

“Nedskrivninger på udlån og tilgodehavender ligger således fortsat på et højt og utilfredsstillende niveau, som kan opgøres til 2,0 pct. af udlån og garantier for året 2010,” skriver bankens ledelse i regnskabet, men fortsætter:

“Tallet er dog ikke retvisende grundet fusionen, hvor driften i Morsø Bank før 1. november 2010 ikke indgår i tallene, mens der er fuld balancepåvirkning i ultimotallene. Til sammenligning med tidligere år vil en nedskrivningsprocent for året 2010 på 3,4 pct. være mere retvisende.”

Til sammenligning lå den lokale storebror Spar Nord tal for 2010 på bare 1 pct.

Stort statslån

Samtidig viser det fusionerede regnskab, at koncernens indlån på 7,5 mia. kr. stadig er et stykke fra udlånet på 8,9 mia. kr.

Banken gør samtidig klart, at man har hjemtaget 4,1 mia.kr. i lån med statsgaranti via Bankpakke II, svarende til 55 pct. af indlånet.

Bella Centret trækker op - banken ned

Jyllands-posten kunne for nylig fortælle at Bella Centret på Amager - der har Fjordbank Mors som medejer - fattes penge til det omfattende hotelbyggeri, der for tiden står på ved siden af centret.

Alligevel bidrager bankens ejerandel af centret foreløbigt positivt til regnskabet, skriver banken - men fortæller samtidig om tab fra Morsø Bank:

“Resultat af kapitalandele i associerede og tilknyttede virksomheder er en udgift på 29,5 mio.kr. mod en udgift på 29,4 mio.kr. i Morsø Sparekasse i 2009. Regnskabsposten er sammensat af en række positive afkast fra bankens ejerandele i en række associerede selskaber,

herunder Bella Center Holding, hvorimod bankens (Morsø Sparekasses) ejerandel af Morsø Bank i perioden frem til 1. november 2010 bidrager med et negativt afkast.”

Bank på skrump

Både indlånet og udlånet svandt i Fjordbank Mors i løbet af fusionsåret 2010. En del af den trend kan dog tilskrives salget af to filialer.

“Forretningsomfanget, opgjort som summen af indlån, udlån og garantier er nu på 17,6 mia.kr. hvilket er en stigning på 3,8 mia.kr. i forhold til ultimo 2009. Såfremt fusionen var gennemført primo 2010 ville der være en nedgang i forretningsomfanget på 3,9 mia.kr.,” skriver banken i regnskabet og fortsætter:

“Nedgangen kan fordeles på udlån 1,1 mia.kr., indlån 1,8 mia.kr. samt garantier 1,0 mia.

kr. Reduktionen kan til dels forklares med salg af filialerne i København (Morsø Sparekasse) og Herning (Morsø Bank).”

Indlånsflugt

Banken gør samtidig klart, at en del af indlånsfaldet skyldes udløbet af statens generelle indlånsgaranti for banksektoren.

“Nedgangen i indlånet er i øvrigt som forventet, da banken ikke har haft incitament til at fastholde store tidsbestemte indlån efter udnyttelsen af den individuelle statsgaranti.”

Fusion: Farvel til hver sjette medarbejder

Regnskab: Fjordbank Mors slås med konjunkturer og fusion

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også