Pres for ny bankpakke

Bank-topfolk, investorer og branchekendere advarer om, at en ny statslig hjælpepakke til de pressede pengeinstitutter kan blive nødvendig. Politisk er der nu mere lydhørhed om en ny bankpakke.
AF PETER NYHOLM, peter.nyholm@jp.dk

Det går nu så hastigt ned ad bakke med tilliden til den danske banksektor, at der kan blive behov for en ny statslig redningspakke.

For kommer der flere bankkrak, vil den danske finanssektor have mistet så meget anseelse, at det bliver umuligt for bankerne at hente lån, hvilket f.eks. vil smitte af på både ind- og udlånsrenter. Sådan lyder advarslen fra flere bankfolk og investorer, der med bekymring følger udviklingen i finanssektoren efter Amagerbankens kollaps og de første tab af indskyderes penge.

Den erfarne obligations-ekspert Peter Mosbæk fra LD Invest Markets tvivler stærkt på, at mindre danske banker kan skaffe lån fra udlandet.

Behov for bankpakke IV

»Jeg tror ikke på, at nogen længere vil låne penge til de danske banker, når simple kreditorer har mistet penge, for det er jo første gang under denne krise, hvis man ser bort fra de islandske banker. Det er ikke usandsynligt, at der bliver behov for en bankpakke IV, for jeg tror, at det bliver meget svært at genskabe tilliden til sektoren på trods af, at de fleste banker har godt styr på tingene,« siger Peter Mosbæk.

Også Jyske Bank-topchef, Anders Dam, advarer om, at flere bankkrak med tab for indskyderne vil få ødelæggende effekt på tilliden til de danske banker. Derfor kan det blive nødvendigt med nye statslige indgreb.

»Jeg håber, at Amagerbanken er et enkeltstående tilfælde efter udløbet af bankpakke I. For det kan få ret store følgeomkostninger, hvis der kommer yderligere en sag eller to, hvor indskyderne taber penge. De ansvarlige myndigheder har et andet indblik i bankerne end vi andre, og de må vide, om der er mere på trapperne. Er der det, kan det blive nødvendigt med et indgreb.«

Garanti for indlån

Anders Dam mener, at der fortsat er mange muligheder for, at staten kan holde hånden under bankerne. Det kan f.eks. være med en kortvarig generel statsgaranti for indskydere, indtil der er klarhed over, hvad EU kommer frem til på området. Men det kan også være en særlig statsgaranti for indlån.

»Man kunne f.eks. skabe en ordning, så man kan købe sig til en statsgaranti for indlån ud over 750.000 kr. mod en strafrente på 3-4 pct. Det skal være så dyrt, at man som bank er presset til at gøre noget ved sin situation, og det skal også være synligt for omverdenen, hvem der har brug for en garanti, og hvem der ikke har. Jeg er modstander af kollektive garantier, når vi ved, at problemerne kan lokaliseres til et forholdsvist begrænset antal pengeinstitutter.«

Bankpakker skal evalueres

I bankernes brancheorganisation, Finansrådet, mener vicedirektør Klaus Willerslev-Olsen, at der bør foretages en evaluering af bankpakkernes effekt hos de involverede parter - måske med et nyt indgreb for øje.

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har hidtil afvist nye hjælpepakker til bankerne. I går var der dog nogen politisk vilje til at komme bankerne til undsætning med positive udmeldinger fra både SF og Venstre.

Også direktøren for bankportalen Mybanker.dk, John Norden, der følger bankernes lånesituation tæt, mener, at det kan blive nødvendigt med en politisk hjælpepakke til at redde bankerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også