FinansWatch

Svineproducenter kan give banker store tab

Svineproducenter kan give store tab i bankerne. Jyske Banks direktør, Anders Dam, afviser dog svinekrise. Det skriver Økonomisk Ugebrev.

"Stigende rente, stigende råvarepriser, stagnerende salgspriser og dioxinskandale i Tyskland har i den seneste måned gjort udsigterne for 2011 endnu mere usikre for mange tusinde danske svineproducenter. Mens situationen i løbet af det seneste år har rettet sig for mælkeproducenterne og er blevet væsentligt bedre for planteavlerne, så er landbrugets problemer nu i høj grad koncentreret i svinesektoren," skriver ugebrevet.

Videncenter for Svineproduktion forudser i sin seneste prognose fra december, at det gennemsnitlige resultat (efter finansposter, men før ejeren har trukket løn til sig selv ud af bedriften) for slagtesvineproducenter i 2011 kan blive på minus 520.000 kroner, for smågriseproducenter på minus 420.000 kroner og for integrerede svineproducenter på minus 457.000 kroner. Ifølge prognosen ser resultaterne for 2011 dermed ud til at kunne blive væsentligt dårligere end i 2010, der ellers har betegnet en forbedring (men stadig med negative resultater) i forhold til det meget dårlige 2009.

Nogle bankdirektører har i januar over for Økonomisk Ugebrev givet udtryk for frygt for, at en bølge af tab på landbrug kan komme til at udgøre en ny fase af finanskrisen, mens for eksempel direktør Anders Dam fra Jyske Bank har afvist, at der skulle være "en kæmpekrise" i landbruget.

"Men også Anders Dam erkender over for Landbrugsavisen, at situationen er usikker på bare tre eller seks måneders sigt," skriver ugebrevet.

RB-Børsen

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs