Avis: Bankerne malker danskernes pensioner

En bred skare af professorer, pensionseksperter, privatøkonomer og Forbrugerrådet kritiserer i Politiken bankerne for at malke danskernes pensionsordning.
RB-Børsen

Bankerne anbefaler systematisk deres kunder at spare op til pension i ordninger, hvor der sidder en dyr aktiehandler og køber og sælger i et forsøg på at slå markedet, selvom om det er bevist, at det i gennemsnit er en langt bedre ordning, hvor pengene typisk bliver stående i samme aktier og følger aktiemarkedets generelle udvikling, skriver Politiken.

"Bankernes opførsel over for kunderne grænser til forkert rådgivning. Det kommer så langt ud, fordi de tjener styrtende med penge på at råde folk til at vælge de dyre fonde. De store banker som Danske Bank, Nordea og Jyske Bank tjener så mange penge på det her, at det er til at blive dårlig af," siger privatøkonom Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg til Politiken.

Uoverskueligt marked

Økonomiprofessor Ken Bechmann har sammen med professor Jesper Rangvid undersøgt området, og forskningen viser, at ordninger med lave omkostninger i gennemsnit giver det bedste afkast til kunderne på længere sigt.

"Alligevel er de meget lidt udbredt, selv om de findes på det danske marked. Det skyldes, at markedet er helt uoverskueligt for kunderne, og det giver bankerne en fristelse til at sælge det, de tjener mest på," siger Ken Bechmann fra CBS, Handelshøjskolen i København, til Politiken.

Spar en million

En typisk familie ville have cirka 1 million kroner mere til sig selv, når pensionsalderen kommer, hvis bankerne i stedet anbefalede en billigere ordning, påpeger Kim Valentin i Politiken.

Bankerne selv mener ikke, at de har ansvaret for situationen. I Finansrådet peger man på, at de billige investeringsforeninger må betale, hvis bankerne skal anbefale dem til kunderne.

"Der er en indtjening for bankerne i det her. Sådan er det inden for alle brancher - hvis man ikke får avance på en vare, er der ikke stor chance for, at den ligger fremme på hyldrne," siger underdirektør Søren Gade fra Finansrådet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også