Clausen: Regulering vil ændre forretningsmodellen

Reguleringen af den finansielle sektor vil tvinge alle banker til at gennemgå deres forretningsmodel, lyder det fra Nordeas topchef Christian Clausen.
Foto: Hougaard Niels
Foto: Hougaard Niels

De europæiske banker venter i øjeblikket i spænding på, hvad der bliver det endelige resultat af de mange reguleringstiltag, der er sat i søen på europæisk og nationalt plan for at undgå en ny krise i den finansielle sektor. Både hvad angår kapital, likviditet og funding er der lagt om til øget regulering, og uanset, hvordan det ender, vil alle banker blive tvunget til at tage et seriøst kig på deres forretningsmodel.

Det vurderer Nordeas topchef Christian Clausen i et indlæg i Berlingske Nyhedsmagasin. Her skriver han blandt andet:

”Uanset det endelige udfald er der dog ingen tvivl om, at bankerne tvinges til at gennemgå deres forretningsmodel. Det gælder kunder, produkter og geografisk tilstedeværelse.”

Flere i problemer

Han peger på, at der er allerede banker i flere euro-lande, der ikke kan levere tilstrækkeligt afkast af deres kapital på grund af ny lovgivning.

”For andre betyder det back to basics. For atter andre bliver der tale om mindre justeringer, som for eksempel i Nordea. Men ingen slipper for at overveje, hvad den nye virkelighed betyder for deres forretning,” skriver han.

Bekymring for funding

Han erklærer sig positiv over for, at der kommer ny regulering af den finansielle sektor på plads, men er bekymret for konsekvenserne fra en række af de tiltag, der bliver diskuteret. Det gælder ikke mindst reguleringen af funding, hvor der lægges op til, at bankernes funding skal have længere løbetid end hidtil.

”Regulering på kapitalområdet er uden tvivl nødvendig. På likviditetsområdet er principperne de rigtige, men parametrene bør justeres. Til gengæld er der grund til bekymring over den foreslåede regulering på fundingområdet. Resultatet vil blive højere priser på banklån og lavere økonomisk vækst,” lyder det fra topchefen i Berlingske Nyhedsmagasin.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også