FinansWatch

Banker mangler milliarder

Bankerne skal i løbet af de næste tre år rejse 250 milliarder kroner hos aktionærerne - hvis vi skal være sikre på ikke at blive ramt af endnu en finanskrise a la den, som ramte os i efteråret 2008, mener lektor. Finansrådet mener dog kun, der er tale om 50 mia. kr.

Foto: NDAHL TORBEN

Det er tilbagebetaling af flere hundrede milliarder kroner til staten og nye, strammere regler for finansbranchen, som tilsammen vil lægge pres på bankernes egenkapital og tvinge dem til at hente friske forsyninger blandt aktionærerne, vurderer Johannes Raaballe, lektor i økonomi ved Aarhus Universitet, over for dr.dk.

- Bankerne skal ud og hente 250 milliarder kroner på aktiemarkedet, og det vil ske inden for et til tre år, så risikerer vi ikke igen at komme i den situation, vi har været i med den nuværende bankkrise, siger Johannes Raaballe til dr.dk.

Cheføkonom i Finansrådet, Niels Storm Stenbæk, erkender, at en stribe banker får behov for at rejse frisk kapital. Men han mener, at beløbet bliver væsentligt mindre end de 250 milliarder kroner.

250 er for højt

- For mig lyder 250 milliarder kroner som et meget højt tal. Det ville svare til den samlede egenkapital i dag. Jeg ville blive meget overrasket hvis beløbet overstiger 50 milliarder kroner, siger Niels Storm Stenbæk.

Ved Finansrådets årsmøde i december opfordrede Nationalbankdirektør Niels Bernstein bankerne til at tage et ekstra kig på egenkapitalen og polstre sig yderligere.

Bankernes gæld til staten i dag er fordelt med 46 milliarder kroner i såkaldt hybrid kernekapital. Lån som bankerne kan regne med som egenkapital. Og så har staten garanteret lån for 364 milliarder kroner for bankerne. Gælden skyldes, at bankerne har lånt for mange penge ud, siger Johannes Raaballe.

/ritzau/

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs