FinansWatch

Minister til EU: Få nu styr på bankerne

Tag jer sammen. Storbritanniens finansminister fyrer en bredside af mod EU's krisehåndtering.

Nu må beslutningstagerne i EU - og eurozonen især - stoppe med at gå rundt om den varme grød, mener Storbritanniens finansminister, George Osborne.

I et skarpt indlæg i Financial Times skriver han, at 2011 må og skal blive året, hvor Europa får styr på økonomien.

"Krisestemningen er måske dæmpet en smule, men store rntespænd og høje markedsrenter hjemsøger fortsat adskillige europæiske økonomier," skriver han.

Uanvendelig stresstest

George Osborne kritiserer politikerne i EU for at have håndteret problemerne med gældshærgede eurolande og en sårbar banksektor dårligt.

Han peger blandt andet på den stresstest af 91 store europæiske banker, som EU's banktilsynskomité, CEBS, gennemførte i juli 2010. En stresstest, som den britiske finansminister kalder totalt uanvendelig.

"Det er påfaldende, at disse test gennemført i juli viste en kapitalmangel på blot 3,5 mia. euro, når irske banker alene mindre end seks måneder senere havde brug for 10 gange så mange penge," skriver George Osborne i sit indlæg.

Må ikke gentage fejlen

EU har allerede planlagt nye stresstest af bankerne i februar. Og George Osborne advarer om ikke at gentage fejlen fra i sommer.

De nye stresstest bør være langt strengere og blandt andet også teste bankernes likviditet ved forskellige krisescenarier, skriver han.

En af årsagerne til, at eurozonen og den fælleseuropæiske valuta har svært ved at ryste statsgældskrisen af sig, er ifølge George Osborne banksektorens kraftige eksponering til de gældsramte lande.

"Det er derfor, at Storbritannien allerede er gået endnu længere med strengere stresstests og nu har banker, der er blandt de mest velkapitaliserede i verden," skriver han i sit indlæg.

Denne historie er produceret af vores samarbejdspartner epn.dk

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs