Bankansatte angriber folkeskole-plan

Finansforbundet langer ud efter S og SF, der vil finansiere forbedringerne af folkeskolen via afgift på lønudbetalingerne til de bankansatte.

De danske skoleelevers læseevner skal ikke forbedres på bekostning af arbejdspladser i bankerne. Og det er det, som S og SF lægger op til i deres forslag til en forbedret folkeskole. Sådan lyder meldingen fra Finansforbundet, der raser mod planerne om at finansiere forbedringerne af folkeskolen via en afgift på bankernes lønudgifter.

”Vi er meget optagede af, at gøre Folkeskolen bedre, men det er stærkt bekymrende, at man vil lade det ske via en afgiftsstigning på ansatte i den finansielle sektor. Det er mine medlemmers job, der bliver sat i spil for at styrke folkeskolen,” siger Kent Petersen, formand for Finansforbundet, til FinansWatch.

Udspillet om folkeskolen er en del af S og SFs udspil om en fair løsning. Her lægges der op til at hente 2 mia. til folkeskolen via en lønsumsafgift fra bankerne. Men fair, synes man langtfra at løsningen er i Finansforbundet.

Færre ansatte

Her peger Kent Petersen på at både arbejdsgiverne og Finansrådet allerede har meldt ud, at man i forvejen forventer færre ansatte i den finansielle sektor i det kommende år. Med det nye tiltag frygter Finansforbundet, at der vil blive skåret yderligere ned.

”Det lyder jo såre enkelt og besnærende, at man kan hente så mange penge ved et lille nøk på en skrue. Problemet er bare, at virksomhederne også kan vælge at dreje på en skrue – nemlig antallet af medarbejdere,” lyder budskabet fra Finansforbundet, der frygter, at udspillet vil koste 2000 ansatte jobbet.

Hellere på balancen

Men nu er der vel ikke givet, at samtlige udgifter til den øgede lønsumsafgift vil blive fundet ved at reducere antallet af medarbejdere?

”Nej, det er det selvfølgelig ikke. Men 1 milliard svarer let til et par tusinde medarbejdere, og hvis man i forvejen er i en situation, hvor prisen på arbejdskraft er høj, så giver det yderligere incitament til at nedbringe antallet af arbejdsplader eller rykke dem ud af landet,” siger Kent Petersen.

Skal den finansielle sektor finansiere forbedringen af folkeskolen, ser han hellere en skat på bankernes balance eller overskud.

FinansWatch har indtil videre ikke haft held med at indhente kommentarer fra S og SF.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også