Sparekasser i oprør over ny lov

Andels- og sparekassekulturen i Danmark er i overhængende fare for at blive udsat for en regulær nedslagtning. Det skriver dagbladet Børsen.

Ordførende dirkektør i Sparekassen Sjælland - med en egenkapital på 2 mia. kr. - mener, at der er tale om et angreb på noget af det allermest danske, der findes.

Udsigten til at den lovpligtige stemmeretsbegrænsning - som Børsen omtalte i går - bliver ophævet ved lov, skaber i øjeblikket paniske tilstande i de små pengeinstitutter, som frygter, at deres selvstændighed bliver ædt op udefra. Samtidig er man yderst foruroliget over udsigten til, at det dermed bliver muligt for skruppelløse spekulanter at skalte og valte med kassernes opsparede kapital.

"Det her er i den grad destabiliserende og et yderst alvorligt angreb på sparekassemodellen. Man tager noget fra den kapitalistiske aktieselskabsmodel og forsøger at presse den ned over en organisationsform, hvor det slet ikke hører hjemme," siger Jan Kondrup, der er direktør i brancheorganisationen Lokale Pengeinstitutter.

Som dagbladet Børsen skrev i går, blev en ny lov tirsdag førstebehandlet i folketinget. Loven vil ophæve den lovpligtige stemmeretsbegrænsning i andels- og sparekasserne, hvilket mildest talt ikke modtages positivt hos de små pengeinstitutter. Resultatet kan nemlig blive en række fjendtlige overtagelsesforsøg af sparekasserne iværksat af spillere som kapitalfonde, kommercielt drevne banker, rigmænd og spekulanter.

Sparekasse er Danmarks bedste arbejdsplads

Hos Lokale Pengeinstitutter, der har 95 lokale banker, spare- og andelskasser som medlemmer, er man derfor dybt bekymret.

"Det savner mening, at man giver mulighed for, at folk udefra kan komme ind og få råderet over sparekassernes opsparede reserver. En ejendomsspekulant kan komme ind og begunstige sine egne projekter eller bevilge sig selv høj forrentning af garantkapitalen. Dermed kan kassen tømmes for den kapital, som tilhører almenvellet," siger Jan Kondrup.

Han mener langtfra, at det scenarie er utænkeligt, da man blot behøver se på, hvad der skete for et par år siden. Her forsøgte en række af de nu fallerede ejendomsspekulanter at vinde indflydelse i en række af landets mindre banker ved at foretage massive aktieopkøb.

"Der er jo ligefrem nogen, der har udtalt til pressen, at målsætningen var at komme ind og sidde på en bank, som man så kunne bruge til at finansiere sine ejendomme. Og vi har jo set Capinordic Bank som et meget uheldigt eksempel. Af de redegørelser, der er kommet, kan vi se, at det specielt var bankledelsens engagementer, der blev finansieret," siger han.

(RB-Børsen)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også