Store udlandslån bremser bankfusioner

Den langsomme konsolidering i den danske banksektor skyldes, at bankerne i tilfælde af ejerskifte skal tilbagebetale gæld før tid.

Børsen skriver, at en massiv hæmsko for konsolideringen blandt de danske banker er de såkaldte ”change of control”-klausuler, der er koblet på en række bankers lån, som de typisk har optaget i udlandet. Her er problemet, at i det tilfælde man får en ny ejer, så udløses klausulen og store og dyre lån skal betales tilbage med det samme, en manøvre som i praksis viser sig umulig for de fleste.

Bl.a. peger Nykredits Peter Engberg på, at der her ligger en stor hurdle begravet.

”Hvis man er en mindre bank, hvor en stor del af fundingen (finansieringen, red.) har ejerskifteklausul, så kan det blive et problem, hvis de ønsker at fusionere. Jeg ser det som en væsentlig udfordring for konsolideringen,” siger han.

Selv til lommerne

Nykredit måtte selv til lommerne, da banken overtog Forstædernes Bank i september 2008. Her var der også ejerskifteklausuler på obligationslånene, og de blev forlangt indfriet ved overtagelsen, fortæller han.

Også chef for kreditanalysen i Danske Markets, Thomas Hovard, peger på en udfordring på området.

”Disse klausuler er ikke sjældne, og skulle man vælge at gå sammen med en anden bank, så vil investorer have ret til at ’kalde’ obligationen. Det vil lægge en hindring for eventuelle fusioner, fordi man så vil mangle likviditet,” siger Thomas Hovard.

Stenrig sparekasse: Vi dør, hvis vi ikke låner flere penge ud

Avis: 100 bankers selvstændighed i farezonen

Sporene skræmmer for sultne bank-opkøbere

Udlandet lurer på krak-banker

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også