Mange små sparekasser bløder

En tredjedel af landets sparekasser viste blodrøde tal i 2010. En stribe sparekasser oplever voksende nedskrivninger på bl.a. landbrug, ejendomme og små virksomheder.
AF BIRGITTE DYREKILDE, bidy@jp.dk

Stik mod udviklingen i de større danske banker er en stribe danske sparekasser kommet i rødt i 2010 efter voksende nedskrivninger. Det er primært ejendomme, landbrug og små og mellemstore virksomheder, der i stigende omfang trækker ned.

Danmark huser mere end 50 sparekasser, og en tredjedel af dem sluttede 2010 med røde tal, lyder vurderingen fra Lokale Pengeinstitutter, efter at de sidste sparekasser fredag indleverede regnskaber til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

"Der er en gruppe - omkring en tredjedel - der har underskud. Forklaringen er, at nedskrivningerne har været høje i 2010. Det er ejendomssektoren, landbruget og mindre og mellemstore virksomheder, der spiller ind," siger Jan Kondrup, direktør i de små banker og sparekassers brancheforening.

Fra sort til rødt

Særligt kedelig har udviklingen været for en række sparekasser i Jylland.

Sparekassen Limfjorden med 11.000 kunder gik i rødt fra sort efter en knap tredobling i nedskrivningerne i 2010 - på særligt to store engagementer. Sparekassen Limfjorden kom ud af 2010 med et "meget utilfredsstillende" resultat og med det første underskud i 15 år.

I den nærliggende Sparekassen Farsø rundede nedskrivningerne 100 mio. kr. - og voksede med en tredjedel i forhold til 2009. Sparekassen kom ud med et underskud før skat på 82 mio. kr., og kunderne har fortsat problemer:

"Det ser ud til, at den forbedring af krisen, der har kunnet ses i andre dele af landet, endnu ikke er kommet til vores område," siger sparekassens direktør, Mogens Jensen.

Langt de fleste af Farsø Sparekasses nedskrivninger stammer fra erhvervskunder.

I Dronninglund mellem Aalborg og Frederikshavn har den lokale sparekasse, Dronninglund Sparekasse, øget nedskrivningerne med knap en femtedel til 67 mio. kr. på særligt landbrug og ejendomme. Sparekassen kom ud af 2010 med et resultat på minus 8 mio. kr. Det fik stemplet "ikke tilfredsstillende".

Udlån i schweizerfranc

I Vorbasse-Hejnsvig Sparekasse i det jyske trekantsområde er nedskrivningerne vokset med en tredjedel i 2010 - blandt andet på grund af uheldige udlån i schweizerfranc til sparekassens landbrugskunder. Sparekassens bundlinje endte i et minus på 24 mio. kr. før skat mod et mindre overskud i 2009.

I det østlige Jylland fik Sparekassen Østjylland 12 mio. kr. i underskud i 2010 mod et minus på 152 mio. kr. året før. Sparekassen har fortsat problemer med landbruget og ejendomskunder.

Ingen af de nævnte sparekasser er i karambolage med Finanstilsynets krav om solvens - altså den økonomiske stødpude - og melder også alle om rigelig likviditet.

Flere har dog en udfordring i 2013, når en række statsgaranterede obligationer udløber, og der skal hentes penge på det normale kapitalmarked, der har været frosset til herhjemme, siden Amagerbanken krakkede i februar.

1.300 kunder

Anderledes problemer her og nu har den 140 år gamle Skanderborg-sparekasse, Sparekassen Fruering Vitved, som har 1.300 kunder.

Sparekassen er i gang med en udefinerbar ”handlingsplan” efter voksende nedskrivninger og flere udgifter til edb.

Handlingsplanen er afgørende for, at sparekassen kan aflægge regnskab under forudsætning om fortsat drift.

Sparekassen Fruering Vitved venter større nedskrivninger i 2011, flere edb-udgifter og en forværring af resultatet. Samtidig noterer revisoren i det dugfriske 2010-regnskab, at sparekassen har to udlån, der er for store og derfor i strid med loven om finansiel virksomhed. Sparekassens solvensgrad ligger marginalt over det, som ledelsen selv anser for nødvendigt.

Fusionsbølge blandt sparekasserne

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også