Spanske sparekasser kæmper med sammenlægninger

Spaniens traditionsbunde sparekasser har kæmpet sig igennem en voldsom fusionsbølge. Men i mange tilfælde har de tvunge sammenlægninger skabt problemer i sparekasserne.
AF CHRISTIAN SEHESTED

For ikke så længe siden var der 46 af de såkaltdte cajas de ahorros – sparekasser – i Spanien. Men de lokale pengeinstitutters tunge eksponering mod boligmarkedet fik sidste år staten til at smide både penge og politisk vægt bag en massiv fusionsbølge.

De syge sparekasser skulle slås sammen med de sunde, og til det formål oprettede staten en kreditfond på 99 mia. euro, og satte en deadline: Inden udgangen af 2010 skulle antallet af sparekasser være reduceret med to tredjedele.

Det lykkedes – i dag er der omkring 15 sparekasser tilbage. Men ifølge den spanske bankkonsulent Angel Borges har det dog været et langt, sejt træk at få sparekasserne til at finde hinanden. Borges blev sat ind som ’matchmaker’ af staten, og har været med til at planlægge og gennemføre en lang række af fusionerne. Den diminutive spanier fortæller til den amerikanske radiostation NPR, at han har været nødsaget til at bruge både pisk og gulerød flittigt for at presse fusionerne igennem.

Skiftes til at være topchef

I et tilfælde, forklarer Borges, var tilknytningen til jobbet så stort, at en fusion mellem to sparekasser endte med, at der var to adm. direktører – og to CFO’er, og så videre hele vejen ned igennem den nye organisation.

De to adm. direktører skal nu skiftes til at bestemme hver attende måned.

Flere fusioner

En anden sparekasse – CajaSur – afviste ifølge NPR’s kilder at indgå i en fusion. Ikke fordi der var noget galt med den økonomiske side af sagen, men fordi CajaSur igennem århundreder er blevet drevet af katolske præster – og ledelsen fandt ikke den mulige fusionspartner helt stærk nok i troen.

Det forventes bredt at flere at de tilbageværende Cajas vil finde fusionspartnere i løbet af de kommende måneder. Den udlægning afvistes dog tilbage i december af generaldirektøren for den spanske bankforening CECA, Jose Antonio Olavarrieta, ifølge Bloomberg.

Ifølge Reuters har der i alt været 13 fusioner, det tilsammen har omfattet mere end 40 af de spanske sparekasser. De implicerede sparekasser har sammenlagt mere end 1200 mio. euro i aktiver, og sidder på mere end 50 pct. af de spanske indlånskroner.

Hør Angel Borges historier om kampene med at få fusionerne på plads her, og historien om sparekassen der drives af katolske præster her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også