Vestjysk Bank: Kun de store banker kan låne i udlandet

Det ser skidt ud for de mindre danske banker, der forsøger at låne penge i udlandet for tiden.
RITZAU FINANS

Det bekræfter Vestjysk Banks administrerende direktør, Frank Kristensen, der torsdag morgen har præsenteret et halvårsregnskab med et overskud på 14 mio. kr. efter skat.

"Det er kun dem, der har de helt store størrelser og en rating, der kan gå til udlandet. Det er ikke muligt for os andre, som verden ser ud lige nu," siger Frank Kristensen til Ritzau Finans.

På kort sigt er direktøren ikke bekymret for bankens fundingsituation, men i 2013 står han, i lighed med en række andre banker, med det problem, at den statsgaranti for obligationslån, der blev indført i forbindelse med Bankpakke II, udløber.

"Det er grunden til, at vi har valgt at handle nu. Vi tilpasser vores udlånsmasse konstruktivt, forstået på den måde at vi nedbringer udlånsmassen uden at det går ud over vores indtjening. Det har vi nogle muligheder for," siger Frank Kristensen.

Vestjysk Bank har lånt omkring 8 mia. kr. med statsgaranti, men lånebogen behøver ikke nedbringes med hele beløbet, da Vestjysk Bank håber at kunne øge sit indlån i de kommende år. Hensigten er at nedbringe udlånet med 5-10 pct., oplyser Frank Kristensen.

På kortere sigt har Vestjysk Bank det problem, at banken ikke lever op til sine egne og Finanstilsynets krav om en likviditetsoverdækning på mindst 50 pct.

Finanstilsynet har givet bankerne frist til udgangen af 2012 til at leve op til kravet, der er en del af den såkaldte "Tilsynsdiamant." Men Vestjysk Bank har allerede fundet en løsning, oplyser direktøren. Dels peger han på en ny mulighed fra Nationalbanken for at belåne sektoraktier, og dels vil banken tiltrække almindelige indlån.

Halvårsregnskabet viser ellers, at indlånsunderskuddet er vokset knap en halv mia. kr. i andet kvartal. Indlånene er faldet til 14,4 mia. kr. fra 14,9 mia. kr. Men der er sat prop i de sivende indlån, forsikrer Frank Kristensen.

"Nogle kunder trak penge ud i forbindelse med Fjordbank Mors-krisen. Det er der ingen tvivl om," siger han med henvisning til bankkrakket på Limfjordsøen, der kostede kunder med mere end 750.000 kr. på kontoen dyrt.

Vestjysk Bank prøver blandt andet at friste kunderne med et tilbud om 2,5 pct. i rente, hvis de binder mindst 500.000 kr. i tre måneder.

"Vi tror på at vi kan trække nogle indlån ind igen, efterhånden som de, der måtte have været utrygge ved os kan se, at vi leverer gode resultater," siger direktøren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også