Sydbank frifundet i Trelleborg-sag

Østre Landsret har frifundet Sydbank i sagen om tre Trelleborg-garanter, der ville have erstatning for konverteringen af garantkapital til aktiekapital, som de mistede ved Sydbanks overtagelse af banken. Opdateret.

Sydbank har i dag vundet en sag over tre tidligere garanter i den vestsjællandske sparekasse SparTrelleborg, som Sydbank overtog i januar 2008.

Retten skriver at de tre personer  i 2007 konverterede deres garantbeviser til aktiekapital, da Sparekassen sparTrelleborg blev omdannet til aktieselskab under navnet bankTrelleborg.

Garantkapitalen på 20.000 kr. blev omsat til 80 aktier i bankTrelleborg på baggrund af et børsprospekt udarbejdet af Bank Trelleborg. Aktierne blev tvangsindløst til kurs 93,27 kr., da Sydbank overtog banken, der var kommet i alvorlige finansielle problemer, hvilket selvsagt gav et markant tab på investeringen for de tre investorer. Tabet svarer til156,73 kr. pr. aktie eller i alt 12.538,40 kr., skriver Østre Landsret og fortsætter:

"Sagsøgerne har anlagt sag mod Sydbank under påberåbelse af fejl og mangler ved det børsprospekt, som bankTrelleborg a/s udarbejdede, og som Sydbank A/S i kraft af fusionen nu bærer ansvaret for. Sagsøgerne har navnlig gjort gældende, at de skal stilles, som om de slet ikke havde tegnet aktier i bankTrelleborg a/s. "

Havde allerede taget risiko

Men det har retten altså nu enstemmigt afgjort, at det skal Sydbank ikke. En ændring fra garantkapital til aktiekapital betyder ikke at man er blevet mindre risikovillig, og som garant burde man have kendskab til de store problemer i banken, skriver retten:

"Landsretten har i dommen bl.a. lagt til grund, at børsprospektet led af væsentlige mangler, som kan tilregnes udstederen og dermed Sydbank A/S, som i forbindelse med fusionen overtog bankTrelleborgs forpligtelser. Landsretten har endvidere lagt til grund, at Sparekassen sparTrelleborg i 2006 havde forfaldne seniorlån på 1,3 mia. kr., og at omdannelsen til aktieselskab og børsintroduktion ikke var blevet til noget, hvis pengeinstituttets ledelse havde taget hånd om dette alvorlige problem. Af denne grund, og da sagsøgerne var garanter i forvejen og dermed allerede havde stillet risikovillig kapital til rådighed, har landsretten fundet, at sagsøgernes situation ikke blev forringet som følge af manglerne ved børsprospektet," skriver landsretten.

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også