Bankanalytiker ser tiltag i Sydbank løfte top- og bundlinje

Sydbank annoncerede sidste år en plan, som en bankanalytiker nu regner med at se de første frugter af.
Foto: Rune Aarestrup Pedersen/Ritzau Scanpix
Foto: Rune Aarestrup Pedersen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

En ophobning af indlån, en afdæmpet låneefterspørgsel og lave nedskrivninger kan meget vel blive nogle af overskrifterne, når Sydbank onsdag afleverer regnskab for andet kvartal.

Det vurderer aktieanalytiker Thomas Eskildsen fra Handelsbanken Capital Markets, som også vil holde øje med, hvordan det går med den plan, som Sydbank annoncerede sidste år, som skal sikre bedre balance mellem indtjening og omkostninger.

Effekterne af tiltagene ventes at vise sig i form af stigende indtægter og en bedre bundlinje.

"Det er den sidste af de større banker til at rapportere i den her omgang, og jeg forventer selvfølgelig at se nogle af de samme tendenser, som vi har set fra de øvrige banker. Det vil sige, at den likviditetsudpumpning, der er sket fra statens side, altså med udsættelse af betalinger af moms og A-skatter, den forventer vi også at kunne se effekterne af i Sydbanks regnskab, når vi kigger på volumentallene," siger Thomas Eskildsen til Ritzau Finans.

Indlån bugner

Effekten ventes særligt udtalt på indlån. Tidligere bankregnskaber for andet kvartal har nemlig vist, at indlånsbasen er svulmet voldsomt op i forhold til første kvartal, fremhæver analytikeren.

"Vi har også set, at låneefterspørgslen fra erhvervskunderne har været lavere. Det hænger ud over statens likviditetsudpumpning også sammen med, at der er den her usikkerhed omkring, hvordan situationen vil være for erhvervsvirksomheder, når vi kigger lidt længere frem. Det gør, at nogle af dem er tilbageholdende med at investere."

"Så jeg forventer at se den her effekt på volumenerne, som vi har set for de andre banker også, og det kan måske godt vise sig at være lidt mere udtalt for Sydbank på grund af sammensætningen i forretningsmodellen med en større andel af erhvervsudlån," siger Thomas Eskildsen.

Han vil også fokusere på effekterne af de tiltag, som Sydbank har iværksat for at øge indtjeningen. Planen, der skal skabe en bedre balance mellem indtjening og omkostninger, blev lanceret i oktober sidste år.

Flade omkostninger i 2020

Banken meddelte dengang, at tiltagene på indtægtssiden forventes at løfte den årlige basisindtjening med cirka 200 mio. kr., mens tiltagene på omkostningssiden skulle modvirke en stigning i basisomkostningerne i 2020.

Et af tiltagende har været indførslen af negative renter på indlån, og her vil analytikerne holde øje med, hvordan det har slået igennem på resultaterne.

Niveauet for hensættelser til tab er som altid også et fokuspunkt, når banker kommer med regnskab, men her venter Thomas Eskildsen ikke de store overraskelser i denne omgang.

Det skyldes, at bankerne allerede i første kvartal hensatte store summer til mulige tab foranlediget af covid-19-pandemien. Og i de bankregnskaber, der foreløbigt er kommet for andet kvartal, er der ikke set tegn på, at hensættelserne er stukket yderligere af.

"Hos andre banker har vi set hensættelserne ligge på et meget lavt niveau i andet kvartal. Det er også i tråd med det, som vi har set på makroniveau, hvor likviditetsudpumpningen har betydet fortsat lave niveauer for konkurser og tvangsauktioner. Støtteordningerne holder simpelthen hånden under rigtigt mange erhvervsvirksomheder og også private," siger aktieanalytikeren.

"Der er ikke rigtigt noget af se i forhold til forværring af kreditkvaliteten lige på den korte bane - det ligger simpelthen bare længere ude i cyklussen. Så jeg forventer et lavt niveau af nedskrivninger, og vi kan sågar måske se nogle tilbageførsler fortsat inden for landbrug," siger Thomas Eskildsen.

Ifølge et estimat fra Bloomberg News, venter analytikeren et nettoresultat hos Sydbank på 198,4 mio. kr. i andet kvartal, mens de totale indtægter i kvartalet estimeres til 971,7 mio. kr. I samme periode sidste år lå indtægterne på 945 mio. kr. og overskuddet på 184 mio. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også