Sydbank: Mikkelsens forslag skal genvinde tabt tillid

Erhvervs- og Økonomiminister Brian Mikkelsen (K) foreslår, at Bankpakke III skal suppleres med en medgiftsordning fra indskydergarantifonden til opkøbende banker.
RITZAU FINANS

Det er en konsekvens af det uheldige forløb omkring Amagerbankens krak og medfølgende mindskede tillid til den danske banksektor, vurderer aktieanalysechef hos Sydbank Bjørn Schwarz over for Ritzau Finans.

Med det nye forslag vil en opkøbende bank modtage garantier og få stillet midler til rådighed ved overtagelsen af en krakket bank. Det bør gøre det lettere at finde aftagere. Muligheden vil dog kun blive brugt, hvis den er økonomisk mere fordelagtig for indskydergarantifonden end en normal procedure.

Konsekvens af Amagerbanken

"Jeg har drøftet med sektoren, hvordan mulighederne for at finde private løsninger kan forbedres. Det er på den baggrund, at jeg nu foreslår, at Indskydergarantifonden får mulighed for at yde en medgift i forbindelse med, at et nødlidende pengeinstitut overtages af et andet pengeinstitut. Det giver Indskydergarantifonden et redskab til aktivt at deltage i private løsninger for håndteringen af nødlidende pengeinstitutter," skriver Brian Mikkelsen om det nye forslag.

Forslaget kan ses som en konsekvens af forløbet omkring Amagerbankens krak, hvor det har været svært at finde købere til de dårlige aktiver.

Måske positiv forskel

"Man så i kølvandet på Amagerbanken en tendens til, at der ikke var den store købsinteresse. Det fik samtidig den bivirkning, at man i udlandet fik en opfattelse af, at man i Danmark lader banker gå konkurs. Det har øget fundingomkostningerne for en lang række banker. Det har været et problem, der har medført, at vi får udspillet i dag, for øgede fundingomkostninger har sektoren overhovedet ikke behov for," siger aktieanalysechef hos Sydbank Bjørn Schwarz til Ritzau Finans.

Han understreger samtidigt, at bankerne har enormt stort fokus på kvalitet i udlånsporteføljen, og der derfor er meget lille interesse for at overtage de problematiske dele af krakkede banker.

Forslaget kan måske gøre en positiv forskel hos Sydbank, med forbehold for vedtagelse og endelig udformning.

"Jeg tror som udgangspunkt, at dette her vil blive taget positivt op i sektoren og af investorerne. Det stiler også mod at dæmpe ikke mindst udlandets frygt for, at Amagerbankssagen kan gentage sig," siger Bjørn Schwarz.

(Ritzau Finans)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også