Handelsbanken ser Spar Nord-opkøb styrke positionen i Hovedstadsområdet

I en analyse vurderer Handelsbanken, at Spar Nords køb af Banknordiks danske forretning vil styrke nordjydernes position i og omkring København.
Foto: Spar Nord / PR
Foto: Spar Nord / PR
AF RITZAU FINANS

Med opkøbet af Banknordiks danske forretning vil Spar Nord få en styrket position på markedet for privatkunder i Hovedstadsområdet.

Sådan lyder vurderingen i en analyse fra Handelsbanken.

"Det skyldes blandt andet, at Spar Nord således vil være i stand til at betjene et større antal af kunder på den samme supportplatform, alt imens der er mulighed for at opnå positive synergieffekter som følge af sammenlægningen af filialerne," skriver Handelsbanken.

Opkøbet blev annonceret den 22. december sidste år. Banknordiks kunder vil blive rykket fra en SDC til en BEC-supportplatform. Det ventes gennemført medio 2021.

Banknordiks danske forretning har et omfang på knap 25 mia. kr. fordelt på omkring 60.000 kunder.

Som led i opkøbet overtager Spar Nord Banknordiks 11 filialer i Danmark samt medarbejdere svarende til 132 fuldtidsstillinger.

Opkøbet af Banknordiks forretning medførte ikke nogen ændringer i Spar Nords finansielle målsætninger på den korte bane.

Men det forventes at løfte indtjeningen til næste år.

"Spar Nord venter, at opkøbet i 2022 vil bidrage med en basisindtjening før nedskrivninger på omkring 110 mio. kr., mens bidraget i 2021 vil være begrænset af engangsomkostninger forbundet med opkøbet," skriver Handelsbanken i sin analyse.

De offentligt tilgængelige regnskaber for Banknordiks danske forretning er relativt begrænsede, skriver Handelsbanken. Men den samlede omsætning endte i 2019 på 265 mio. kr. med et resultat før skat på 87 mio. kr.

Begrænset corona-effekt

Det er Handelsbankens forventning, at Spar Nord i 2021 kun i begrænset omfang vil være påvirket af coronakrisen.

"Vi vurderer blandt andet, at Spar Nord fortsat vil generere en solid udlånsvækst, særligt inden for leasing, mens banken vil øge sin distribution af realkreditlån til Totalkredit," lyder det.

Med opkøbet bliver Spar Nord den største distributør af realkreditlån fra Totalkredit.

Men selvom coronakrisen altså ikke vil få den store betydning, er der andre steder, hvor skoen trykker hos banken.

"Når det er sagt, venter vi, at udviklingen i den traditionelle bankforretning kan skuffe relativt til markedets forventninger."

"Mens Spar Nord vil nyde godt af sin status som SIFI-bank (systematisk vigtigt finansielt institut, red.), vil udstedelsen af MREL-obligationer sætte nettorenteindtægter under pres."

MREL står for Minimum Requirement for own funds and Eligible Liablities - også kaldet krav til nedskrivningsegnede passiver på dansk.

Kort fortalt handler det om, at en bank ifølge EU-lovgivning skal være polstrede og groft sagt være i stand til at betale for sin egen begravelse. Banker bruger derfor en MREL-obligationsudstedelse til at opfylde MREL-krav.

Handelsbanken vurderer dog, at Spar Nords kreditkvalitet fortsat vil være høj. Handelsbanken har anbefalingen "hold" og et kursmål på 54 kr. for Spar Nord-aktien.

Den endelige gennemførelse af Banknordik-opkøbet er betinget af en godkendelse af Finanstilsynet samt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Spar Nord venter at få en endelig godkendelse inden udgangen af februar 2021, hvorfor opkøbet ventes afsluttet med 1. marts 2021 som overtagelsesdato.

Banknordiks frasalg af danske aktiviteter åbner for ekstraordinært stort udbytte 

Spar Nord-boss: Der er ikke flere opkøb på vej for os foreløbig 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også