Rockerborg står til sikkerhed for Landbobankens pantebrevsudlån

Husejernes Kreditlån kom med pengene, da Hells Angels købte nyt klubhus på Fyn. Lånet står i dag til sikkerhed for Ringkjøbing Landbobank, der finansierer pantebrevsselskabet.
Fyns Politi har siden efteråret 2023 holdt Hells Angels' odenseanske klubhus på Petersmindevej lukket på grund af en verserende konflikt med den forbudte bande Loyal to Familia. | Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix
Fyns Politi har siden efteråret 2023 holdt Hells Angels' odenseanske klubhus på Petersmindevej lukket på grund af en verserende konflikt med den forbudte bande Loyal to Familia. | Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix
af jeppe maagaard holm, peter s. mygind og simon lund christiansen

Ringkjøbing Landbobanks store pantebrevskunde, Husejernes Kreditlån, finansierer rockergruppen Hells Angels’ klubhus i Odense.

Det fremgår af tingbogen for rockerborgen, hvor der er tinglyst et pantebrev på 1,7 mio. kr. til Husejernes Kreditlån. Det giver pantebrevsselskabet pant i ejendommen til sikkerhed for selskabets låneforhold med ejerne fra Hells Angels.

Det er dog ikke normal praksis, at pantebrevsselskabet udlåner penge til rockere, lyder det fra Christina Hagman, ejer og adm. direktør i Husejernes Kreditlån.

”Jeg kan på det kraftigste afvise, at vi på nogen som helst måde ønsker at finansiere debitorer med kriminelle relationer,” skriver Christina Hagman i et mailsvar.

Pantebrevet i ejendommen, der ligger på Petersmindevej 20 i det østlige Odense, er underpantsat til Ringkjøbing Landbobank til sikkerhed for lån, som Husejernes Kreditlån har optaget i banken.

Som FinansWatch og EjendomsWatch har beskrevet i serien ”Bankens hemmelige niche” har Landbobanken udlånt et milliardbeløb til pantebrevsselskaber – herunder mere end 400 mio. kr. til Husejernes Kreditlån.

Ringkjøbing Landbobank har ikke ønsket at udtale sig om det faktum, at banken har underpant i en rockerborg. Markedschef Klaus Gamst oplyser dog, at pantebrevet er etableret, før Husejernes Kreditlån blev kunde i Ringkjøbing Landbobank.

”Banken tager naturligvis afstand fra enhver form for finansiering til personer med kriminelle relationer,” skriver Klaus Gamst i et mailsvar.

Forenklet illustration over Ringkjøbing Landbobanks finansiering af pantebreve. | Foto: Grafik lavet af FinansWatch og EjendomsWatch
Forenklet illustration over Ringkjøbing Landbobanks finansiering af pantebreve. | Foto: Grafik lavet af FinansWatch og EjendomsWatch

Skulle have nyt klubhus

Pantebrevet i Petersmindevej 20 blev udstedt, i forbindelse med at Foreningen 3 x 6 købte ejendommen for 1,6 mio. kr. i januar 2008.

Bag foreningsnavnet stod en af de mest berygtede aktører i den kriminelle underverden, Hells Angels. Det fortæller erhvervsmanden Bent Helmer Andreasen, der sammen med en kompagnon solgte ejendommen til rockerne.

”Jeg vidste godt, at det var dem, der skulle have et klubhus der,” siger Bent Helmer Andreasen, der ikke så noget problem i at slå en handel af med Hells Angels.

”På det tidspunkt holdt de til oppe i Sankt Jørgens Gade (centralt beliggende gade i Odense, red.). Og så tænkte jeg inderst inde, at det var sgu nok bedre, at de kom derud på Petersmindevej i stedet for at ligge midt inde i byen,” siger erhvervsmanden.

Bent Helmer Andreasen fortæller, at kontakten kom gennem Henrik Bøgh Horsted, der på daværende tidspunkt var præsident for Hells Angels i Odense.

Selvom det er mange år siden, husker den tidligere HA-præsident godt ejendomshandlen. 

”Ja, det var mig, der var inde over dengang. Men i tidernes morgen er der andre, der har overtaget det,” siger Henrik Bøgh Horsted, der forlod Hells Angels i bad standing i december 2008, fordi han ifølge Ekstra Bladet ikke ønskede at hævne et angreb på hans private bolig udført af en rivaliserende bande.

”Du må prøve at snakke med nogle af de andre, der stadig er i klubben,” siger han.

EjendomsWatch og FinansWatch har rettet henvendelse til Hells Angels, der ikke er vendt tilbage.

Henrik Bøgh Horsted (tv.), daværende HA-præsident for Odense, underskrev pantebrevslån fra Husejernes Kreditlån, i forbindelse med købet af en ny rockerborg. | Foto: Claus Bonnerup
Henrik Bøgh Horsted (tv.), daværende HA-præsident for Odense, underskrev pantebrevslån fra Husejernes Kreditlån, i forbindelse med købet af en ny rockerborg. | Foto: Claus Bonnerup

HA-præsident skrev under

Da handlen skulle gennemføres, var det også Henrik Bøgh Horsted – sammen med to andre – der underskrev skødet på vegne af Foreningen 3 x 6.

De samme tre personer underskrev samtidig det 1,7 mio. kr. store pantebrevslån fra Husejernes Kreditlån, der finansierede købet.

Pantebrevsselskabet var dog helt uvidende om, at man lavede forretninger med Hells Angels, lyder det fra ejer og adm. direktør Christina Hagman.

”På daværende tidspunkt havde vi intet kendskab til, at der skulle være rockerrelationer forbundet med ejerskabet af den pågældende ejendom. Den viden får vi først meget senere gennem dagspressen,” skriver Christina Hagman i et mailsvar.

”Adgangen til at finde oplysninger og informationer var noget mere begrænset for 16 år siden, end den er i dag,” skriver hun videre.

Siden Hells Angels overtog ejendommen på Petersmindevej, har der været flere skudepisoder på matriklen, ligesom politiet i perioder har lukket klubhuset grundet uro.

Blandt andet har der de seneste måneder været tinglyst et forsamlingsforbud på ejendommen grundet en verserende bandekonflikt mellem Hells Angels og den ulovlige bandegruppering Loyal To Familia.

Hells Angels skilter selv med sit tilhørsforhold til ejendommen på Petersmindevej i Odense, hvor der står
Hells Angels skilter selv med sit tilhørsforhold til ejendommen på Petersmindevej i Odense, hvor der står "Hells Angels Odense" på facaden. | Foto: Google Street View

Christina Hagman har ikke ønsket at kommentere, hvornår hun blev opmærksom på, at hun finansierede Hells Angels. Hun oplyser dog, at hun ikke har noget andet valg end at opretholde låneforholdet.

”Vi har ydet et uopsigeligt lån, og lånet er ikke misligholdt, så der er ikke så meget, vi kan gøre ved sagen,” skriver Christina Hagman.

Stillet som sikkerhed i banken

Lånet til Hells Angels var ifølge låneaftalen afdragsfrit i ti år. Efter afdragsfriheden udløb i 2018, blev pantebrevet underpantsat til Ringkjøbing Landbobank.

”Omkring underpantet til Ringkjøbing Landbobank kan jeg oplyse, at det pågældende pantebrev er ydet, mange år inden vi blev kunde i banken,” skriver Christina Hagman om pantebrevet, der tidligere var administreret af Fionia Bank, som krakkede i 2009, bl.a. grundet store tab på pantebrevsmarkedet.

Pantebrevet, der er ejet af Husejernes Kreditlåns datterselskab, HKL Pantebrevs Invest II, står i dag til sikkerhed over for HKL’s gæld til Ringkjøbing Landbobank, der siden 2016 er vokset fra 0 kr. til 421 mio. kr.

Ifølge Christina Hagman er underpantsætningen af pantebrevet i rockerborgen ”sket i en samlet større portefølje uden specifik belåning af det konkrete pantebrev.”

Lignende meldinger kommer fra Ringkjøbing Landbobank.

”Vi vil dog godt bekræfte, at pantet ikke indgår i vores belåningsaftale med HKL,” skriver markedschef Klaus Gamst i et mailsvar.

Ringkjøbing Landbobank har tidligere oplyst, at et pantebrev godt kan være underpantsat til banken, selvom det ikke er godkendt til belåning. I så fald står pantebrevet blot som ”en ekstra sikkerhed” for bankens samlede udlån til pantebrevsselskabet.

FinansWatch og EjendomsWatch har spurgt Ringkjøbing Landbobank, hvorfor banken har opretholdt underpantsætningen, hvis ikke man ønsker at belåne pantebrevet. Det har banken ikke svaret på.

Pantebrevet i Hells Angels’ rockerborg er ikke det eneste kulørte ejendomslån, Ringkjøbing Landbobank har som sikkerhed i gennem deres pantebrevskunder. Som FinansWatch og EjendomsWatch tidligere har afdækket, har Husejernes Kreditlån blandt andet finansieret en ejendomsudvikler, der er tiltalt for røveri og kidnapning.

Afsløringerne har dog ikke fået Ringkjøbing Landbobanks adm. direktør John Fisker til at genoverveje bankens pantebrevseksponering, der udgør 1,5 pct. af bankens samlede kreditformidling inklusive realkredit. 

”Spørger du, om vi er trygge ved vores pantebrevskunder, så er svaret: Ja, det er vi,” sagde John Fisker i interview til FinansWatch onsdag, i forbindelse med at Ringkjøbing Landbobank kom med regnskab for første kvartal 2024.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også