FinansWatch

Regnskab: Resultat i Nordjyske påvirket af fusion

Nordjyske Bank har i forbindelse med aflæggelsen af bankens årsregnskab lanceret en ny strategi.

Nordjyske Bank har i dag udsendt sit første årsregnskab som fusioneret bank. Og banken formåede i sig første år som én bank at lande et resultat før skat på 129 mio. kr. Trækker man omkostninger til fusionen mellem Nordjyske og Nørresundby fra, ville resultatet have været 44 mio. kr. højere.

Resultatet i banken er væsentligt under året før, hvor banken kunne præsentere et resultat før skat på 248 mio. kr. Det er dog vigtigt at bemærke, når man sammenligner resultatposterne i årsregnskabet med 2014, at der er tale om såkaldte proformaopgørelser, da bankerne var selvstændige enheder dengang.

Regnskabet for 2015 er især præget af fusionsomkostninger, der udgør 44 mio. kr., men også nedskrivningsposten, der vokser med 44 mio. kr. til i alt 206, og pres på renteindtægterne er med til at sætte bundlinjen under pres i banken.

"Fusionen har fyldt meget for alle i Nordjyske Bank i 2015, og vi er stolte over og glade for, at vi nu er kommet på den anden side, og at vi trods det store ekstraarbejde kan fremvise fornuftige tal for året. Et resultat før skat på 129 millioner kroner ser vi som et tilfredsstillende resultat for et fusionsår, der samtidig er påvirket af landbrugets situation," udtaler adm. direktør Claus Andersen fra Nordjyske Bank i en pressemeddelelse.

Vil forbedre egenkapitalforrentningen

Resultatet på 129 mio. kr. før skat svarer til en egenkapitalforrentning på 5 pct. for det børsnoterede pengeinstitut. Fra og med i år regner banken dog med at kunne forrente egenkapitalen i niveauet 9-11 pct. skriver banken i sit regnskab.

Det mener banken at kunne opnå, da der for 2016 forventes et fald på nedskrivningsposten med godt en fjerdedel, og derudover regner bankerne med, at nogle af de besparelser, fusionen med Nørresundby på sigt vil medføre, vil have en positiv effekt allerede i år. Banken forventer dog først at se den fulde effekt af fusionen fra 2017.

Det er fortsat landbrugsudlånet, der giver anledning til de trecifrede millionnedskrivninger, og den forventede forbedring i år på området er derfor ifølge banken omgærdet af en vis usikkerhed.

Ledelsen i banken har valgt at foreslå et udbytte på 2,4 kr. pr aktie, hvilket vil svare til 44 mio. kr.

Ny strategi i gang

I forbindelse med årsregnskabsaflæggelsen har Nordjyske Bank lanceret en ny strategi, som kommer til at løbe fra 2016 til 2018. Strategien, der er blevet døbt "Mod nye tider" fastsætter bl.a. en målsætning om, at banken betale 30-50 pct. af årets resultat tilbage til aktionærerne.

Desuden skal lånebogen vokse med 2-4 pct. om året i "et stagnerende marked." Nordjyske Banks udlån faldt samlet med en halv procent i 2015.

I regnskabet kan man læse, at det er et fald i erhvervsudlånet, der trækker det samlede udlån ned. Mens lån til erhvervskunder falder fra 6,48 mia. kr. til 6,35 mia. kr. mens udlånet til private steg fra 4,29 mia. kr. til 4,38 mia. kr.

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere