Nordea før kritisk dokumentar: Vi holdt op med den praksis for halvandet år siden

I aften viser TV2 et dokumentarprogram, hvor Nordea får kritik for at have leveret valuta til vekselkontorer, som senere er blevet dømt for hvidvask. Nordea selv siger dog, at banken er stoppet med den praksis, den får kritik for, for halvandet år siden. (opdateret)

Forud for et dokumentarprogram på TV 2 i aften vælger Nordea allerede på forhånd at imødegå den kritik, banken vil blive udsat for. TV-stationen viser i aften dokumentaren 'Storsvindel i vekselbranchen', og ifølge en pressemeddelelse fra Nordea får banken kritik i udsendelsen.

"I tv-programmet vil Nordea modtage kritik for vores rolle som forhenværende valuta-leverandør til vekselkontorer, der siden er blevet dømt for hvidvask," lyder det fra Nordea.

Blandt andet får Nordea kritik for at levere 500 euro-sedler til vekselkontorerne uden at have de nødvendige procedurer på plads, for netop 500 euro-sedler bliver ofte brugt i kriminelle netværk.

Nordea selv afviser dog den kritik, der bliver rettet mod banken i dokumentaren med begrundelsen, at man holdt op med den praksis i marts 2015.

"Da vi blev opmærksomme på de operationelle risici på området, skred vi til handling. Vi traf beslutningen om at stoppe al handel med 500-eurosedler og trække os helt ud af markedet, fordi vi ikke på nogen måde ønsker at blive knyttet sammen med virksomheder, der opererer i gråzoner," skriver Nordea i pressemeddelelsen og fortsætter:

"Der er ingen tvivl om, at vi i dag ville ønske, at vi på et tidligere tidspunkt havde stoppet al handel med 500-eurosedler og nedlagt området. Det er vi kede af."

Nordea fortæller samtidig, at banken har valgt ikke at stille op til interviews, fordi den nævnte praksis er fortid i banken, men at den dog har givet skriftlige oplysninger til brug i dokumentaren.

Storbanken har haft store problemer med hvidvask i løbet af de seneste seks år. Den største sag ramte banken for et år siden, hvor den fik en bøde på 50 mio. svenske kr., svarende til 39 mio. danske kr., af det svenske finanstilsyn for ikke at have styr på sin bekæmpelse af hvidvask.

Først på sommeren besluttede det danske finanstilsyn at politianmelde Nordea for samme problematik. Selv om Nordea har sat en række tiltag i søen for at forbedre sine hvidvaskprocedurer, men det var ikke nok, mente Finanstilsynet.

”Dette ændrer dog ikke ved, at Finanstilsynets samlede vurdering af bankens foranstaltninger til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering er, at den fornødne risikostyring ikke er til stede, ligesom håndteringen af hvidvaskområdet ikke er tilstrækkeligt ledelsesmæssigt forankret i banken,” skrev tilsynet.

Nordeas complianceindsats kom desuden i søgelyset tidligere på året, hvor de såkaldte Panama-papirer blev offentliggjort. De viste, at Nordea havde hjulpet kunder med at oprette selskaber i det kendte skattely Panama.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også