Nordea: Omkostningerne stiger i 2016

Nordea vil investere i IT og i at følge den finansielle lovgiving. Det betyder, at omkostningerne vil stige i 2016 og først ventes at falde igen i 2019.
Foto: Ole Lind
Foto: Ole Lind

Nordeas samlede omkostninger steg i fjerde kvartal i forhold til året før med hele 33 pct. til knap 1,5 mia. euro, eller 11 mia. kr. En del af stigningen skyldes dog en ekstraordinær hensættelse til omstruktureringer på 263 mio. euro. Analytikere havde på forhånd ventet omkostninger på 1.388 mio. euro, ifølge estimater indsamlet for Ritzau Finans.

Men selv eksklusive den ekstraordinære hensættelse steg omkostningerne med 9 pct. til 1.213 mio. euro.

Nordea selv fremhæver dog, at omkostningerne målt som andel af indtægterne faldt med 2,2 procentpoint til 47,1 pct., hvilket er det laveste tal i bankens historie.

For hele 2015 faldt omkostningerne med 4 pct. til 4,7 mia. euro. Banken advarer dog om, at øgede udgifter til IT og til compliance - altså at følge de finansielle regler - vil ramme omkostningerne i 2016.

Netop IT og compliance har i flere år været et betydeligt problem for Nordea, der har været hæmmet af manglende investering i nye IT-systemer og voldsom kritik fra især det svenske finanstilsyn for manglende overholdelse af regler, der blandt andet skal forhindre hvidvask.

"For 2016 forventer vi en underliggende flad omkostningsbase på grund af besparelser på omkring 200 mio. euro, selv om projekter relateret til IT og compliance vil betyde en samlet omkostningsvækst på omkring 3 pct. målt i lokale valutaer," siger topchef Casper von Koskull i sin skriftlige kommentar til bankens årsregnskab.

Banken oplyser i øvrigt, at man forventer at omkostningerne i 2017 og 2018 vil være på niveau med 2016, og altså lidt højere end i 2015. Men at investeringer i blandt andet nye IT-systemer vil betyde, at omkostningerne vil kunne skæres fra 2019 til 2022.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også