Tilsynet: Nordea mangler at nedskrive 340 mio. kr.

Nordea rater en del af sine kunder for højt og opdager ikke altid, når deres lån er værdiforringede. Samtidig manglede der ved inspektionen nedskrivninger for 340 mio. kr., skriver tilsynet.

Nordea Bank Danmark overholder ikke nedskrivningsreglerne på en række kundesegmenter. Det konstaterer Finanstilsynet på deres seneste tilsynsbesøg, hvor de mener, at der mangler nedskrivninger for 340 mio. kr. for segmenterne udlån til virksomhedskøb og andelsboligforeninger.

"Finanstilsynet konstaterede samlet set ved inspektionen, at der i et begrænset antal sager var et nedskrivningsbehov på ca. 340 mio. kr. i forhold til bankens egne vurderinger før inspektionen. Derudover vurderede Finanstilsynet, at bankens nedskrivninger sammenlignet med andre større danske banker ligger i den lave ende af det interval, regnskabsreglerne giver mulighed for," skriver tilsynet, som gav Nordea et påbud om at sikre, at regnskabsreglerne bliver overholdt fremover.

Nordea uenig

I en meddelelse på bankens hjemmeside, forsvarer Nordea sig mod tilsynets nedskrivningskrav med argumentet om, at tilsynet kom på besøg lige før man skulle til a gøre status. Det betød:

"at inspektionen er sket på et tidspunkt hvor bankens balancedagsvurdering af engagementerne for fjerde kvartal har været i proces eller umiddelbart forestående. Denne proces i sig selv ville have ført til væsentlige dele af tilsynets identificerede nedskrivninger. Der er således ikke tale om nedskrivninger på 340 mio. kr. udover, hvad banken ellers ville have nedskrevet," skriver Nordea uden at ville uddybe hvor meget man ville have nedskrevet uden tilsynets besøg.

Finanstilsynet kritiserer også, at banken rater sine kunder - særligt inden for shippingområdet - for højt og ikke altid opdager det, når lånene er værdiforringede. Det sker på trods af en generelt god kreditstyring i banken.

"Finanstilsynet fandt imidlertid, at banken i en del tilfælde manglede at konstatere, at der var indtruffet objektiv indikation for værdiforringelse (OIV). Finanstilsynet gav banken påbud om at sikre, at der konstateres OIV efter reglerne, så der i tide bliver vurderet et eventuelt nedskrivningsbehov. Finanstilsynet vurderede desuden, at bankens interne rating af kunder med svaghedstegn i mange tilfælde var for positiv, og at banken var sen til at nedrate," skriver tilsynet i rapporten.

Påbud om redegørelse

Det har medført flere påbud til banken.

"Finanstilsynet gav banken påbud om at sikre, at ratingen af kunderne er retvisende, hvilket er forudsætningen for en korrekt opgørelse af de risikovægtede poster.Finanstilsynet har i forbindelse med tidligere inspektioner givet påbud vedrørende manglende konstatering af OIV og retvisende ratings. Finanstilsynet gav derfor banken påbud om at gennemføre en analyse af, hvorfor det ikke hidtil er lykkedes at opnå en tilstrækkelig forbedring på disse områder. Herunder skal banken udarbejde en plan for, hvordan den nu vil sikre efterlevelse af påbuddene," står der i inspektionsrapporten.

På inspektionen gennemgik Finanstilsynet bankens udlån til store erhvervskunder, herunder shipping og udlån til virksomhedskøb. Inspektionen omfattede også engagementer med bankens ledelse. Der var ingen bemærkninger til bankens beregninger af solvensbehovet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også