Analytiker-estimater spår flot kvartal og mere fremgang i 2023 for Nordea

Nordea ventes at aflever et regnskab for 2022 med stigende indtægter og beskedne nedskrivninger, lyder forventningerne i et analytikerestimat. 
Storbanken Nordea ventes at aflægge et regnskab med det bedste nettooverskud i årevis. | Foto: Philip Davali
Storbanken Nordea ventes at aflægge et regnskab med det bedste nettooverskud i årevis. | Foto: Philip Davali

Nordea vil levere fremgang, når banken offentliggør regnskabet for sidste års fjerde kvartal torsdag morgen. Det ventes at resultere i det bedste nettooverskud i årevis og klart det bedste med den nuværende koncernchef Frank Vang Jensen, som tog roret i 2019.

Overskuddet ventes båret frem af stigende indtægter og beskedne nedskrivninger og på trods af let stigende omkostninger.

Det viser estimater indsamlet af Bloomberg News.

Storbanken ventes at levere et nettooverskud i fjerde kvartal på 1117 mio. euro eller knap 10 pct. højere end i samme kvartal i 2021.

Fremgangen ventes båret af en markant vækst i indtægterne på knap 11 pct. eller 265 mio. euro til 2703 mio. euro. Den ventes primært drevet af markant vækst i renteindtægterne. Fremgangen i overskuddet før nedskrivninger ses stige med 195 mio. euro til 1532 mio. euro, da omkostningerne ventes at stige.

Sydbanks analytiker Mikkel Emil Jensen venter desuden, at omkostningerne stiger, hvilket blandt andet er grundet stigende omkostninger til it-investeringer og udgifter til regulering.

Gode udsigter for 2023

Der vil være fokus på Nordeas forventninger til indeværende regnskabsår, som det oftest er tilfældet, når der leveres årsregnskaber.

Storbanken giver ikke konkrete forventninger, som flere andre nordiske storbanker gør det, men opererer med langsigtede mål - for øjeblikket til 2025. Dertil giver banken forventninger til indeværende regnskabsår - i fjerde kvartal således for 2023 - til egenkapitalforrentningen og omkostningsprocenten i det kommende år.

De første ni måneder af 2022 havde Nordea en egenkapitalforrentning på 12,8 pct., men Nordeas forventning blot er ”mere end 11 pct.” Bankens målsætning for 2025 er ”over 13 pct.”. Den kan banken ramme allerede næste år. Det venter i hvert fald Mikkel Emil Jensen.

Sydbank-analytikeren vurderer, at Nordea har potentiale til at levere cirka 14 pct. i 2023 og dermed med margin indfri forventningen, som storbanken har til 2025 - to år før tid.

”Vi anerkender, at der i 2023 er øgede risici, hvor nedskrivninger nok er den største risiko,” påpeger han, men skønner, at en stærk kreditkvalitet og en solid ekstraordinær tabsreserve kompenserer godt herfor.

Sammen med ventet solid indtægtsfremgang - over 1 mia. euro alene fra rentestigninger, flere handelsindtægter og god omkostningskontrol - ser Mikkel Emil Jensen fremgang i indeværende år trods ventede øgede nedskrivninger og muligt stigende lønomkostninger.

Analytikerne der giver estimater til Bloomberg venter samlede indtægter i 2023 på 11.088 mio. euro og et nettooverskud på 4215 mio. euro. Begge dele markant bedre end det ventede for 2022.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også