Rasende Nordea-ansatte truer med strejke over banklukning

De ansatte og deres fagforeninger i Nordeas datterbank i Luxembourg raser over de fratrædelsesordninger, som banken tilbyder i forbindelse med en lukning af datterbanken. I fredags blev det til en demonstration, og nu truer de ansatte med strejke.
Nordea-ansatte demonstrerede fredag i Luxembourg
Nordea-ansatte demonstrerede fredag i Luxembourg

I slutningen af januar oplyste Nordea, at man havde besluttet at sælge sine private banking-aktiviteter i Luxembourg til den schweiziske storbank UBS.

Men den beslutning har nu skabt store problemer for banken. Eller rettere, konsekvenserne af beslutningen har skabt problemer for storbanken, der i forvejen slæber rundt på en række møgsager.

I forbindelse med salget af private banking-aktiviteterne overtager UBS ca. 150 medarbejdere. Men der er i alt ca. 340 ansatte i Nordea Bank i Luxembourg, hvoraf nogle fortsat skal arbejde for Nordea Asset Management. Men ca. 150 ansatte bliver fyret og skal derfor have en fratrædelsesordning.

Og det, som Nordea har tilbudt de ansatte, er de bestemt ikke tilfredse med.

En "kritisk situation"

Ikke mindre end tre finansielle fagforeninger i Luxembourg, ALEBA, OGBL og LCGB, er gået sammen om at skrive en pressemeddelelse med overskriften "Kritisk situation i Nordea Bank i Luxembourg".

"Faktisk står vi over for forhandlere, som virker til at ignorere den nordiske kultur, og vore nordiske værdier, som er en del af Nordeas værdier," skriver fagforeningerne.

Fagforeningerne er dog især vrede over de fratrædelsesordninger, som banken har tilbudt de medarbejdere, der stopper.

"Ingen af disse påvirkede ansatte har bedt om at fratræde. Men banken ønsker, at de arbejder, indtil aktiviterne i Luxembourg lukker. I stedet for at give dem mulighed for at lede efter et job og få efteruddannelse under opsigelsesperioden," skriver fagforeningerne og fortsætter:

"Dem, som ikke vil acceptere det, har mulighed for at sige op, men så vil de stort set ikke få nogle fordele af fratrædelsesordningen."

Den fratrædelsesordning er fagforeningerne også dybt utilfredse med.

Utilfreds med ordning

Ganske vist tilbyder banken penge, der går ud over det legale minimum i Luxembourg, men ifølge fagforeningerne er der sat helt urimelige begrænsninger for, hvor meget hver enkelt medarbejder kan få i fratrædelseskompensation.

"Her vil banken i beregningerne begrænse den frivillige kompensation, hvilket de kalder for et 'Robin Hood-princip' og at tage fra de rigeste og give til de fattigste," skriver fagforeningerne.

Det betyder – ifølge fagforeningerne – at 48 ud af 155 fyrede medarbejdere vil få begrænset deres kompensation for at blive fyret. Fagforeningerne skriver også, at nogle af de medarbejdere har op til 35 års anciennitet, og at gennemsnittet er omkring 20 år.

Ifølge fagforeningerne handler uenigheden om i alt 1,9 mio. euro, eller 14,2 mio. kr.

Truer med strejke

I fredags demonstrerede fagforeningerne og nogle af medarbejderne foran Nordea Bank i Luxembourg, og fagforeningerne truer med strejke, hvis der ikke falder en aftale på plads i løbet af denne uge.

I en skriftlig kommentar til FinansWatch oplyser Nordea:

"Nordea Bank S.A. er meget bevidst om sit ansvar og har arbejdet intensivt på at opnå en god og fair aftale for de involverede medarbejdere. Vi er fortsat optimistiske og vil fortsætte forhandlingerne med medarbejdernes repræsentanter."

Ifølge fagforeningerne skyldes frasalget og lukningen af bankaktivteterne i Luxembourg alene en stor bøde, som banken sammen med tre andre banker fik sidste år.

Nordeas datterbank i Luxembourg kom for alvor i medierne søgelys i forbindelse med de såkaldte Panama Papers, hvor det kom frem, at datterbanken i stor stil havde samarbejdet tæt sammen med advokatfirmaet Mossack Fonseca om at hjælpe kunderne med at oprette skuffeselskaber i skattely.

UBS køber Nordeas private banking-aktiviteter i Luxembourg

Nordea overvejer salg af Luxembourg-enhed

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også