FinansWatch

Nordea kan få kapital til overs

Nordeas kan om få år stå i den situation, at banken genererer for meget kapitali forhold til sit mål om at have en egenkapitalandel på 11 pct.

Det kom frem på bankens kapitalmarkedsdag i London, onsdag.

 

"Hvis vi får den vækst, vi antager, vil vi faktisk generere en del overskydende kapital. Vores forudsætning er, og det er ret afgørende, at vi er på 11 pct. nu, og det vil vi blive ved med at være, også under Basel III. Når vi samtidig øger effektiviteten af de risikovægtede aktiver, så står vi med overskydende kapital. Det ligger i planen," fastslog finansdirektør Fredrik Rystedt.

 

Nordeas mål om at nå en egenkapitalforrentning på 15 pct. forudsætter ikke nogen voldsom vækst. Banken regner med en vækst i forretningsomfanget på 4-6 pct., når den makroøkonomiske situation normaliseres. Og en vækst af den størrelsesorden forudsætter ikke, at banken tager markedsandele, pointerede Rystedt.

Normaliseret marked

"Det er vores vurdering af, hvad der vil ske i et normaliseret marked. Vi regner ikke med at vinde markedsandele," sagde han.

 

Men hvis Nordeas forretningsomfang vokser, og det samtidig lykkes banken at effektivisere sit kapitalforbrug, som er en del af planen "The New Normal", så vil de løbende overskud betyde, at banken enten vil øge sin egenkapital eller vil skulle finde på andet at bruge pengene til.

 

"Der er to alternativer. Det ene er selvfølgelig at sende pengene tilbage til aktionærerne. Eller man kan identificere vækstmuligheder, der vil understøtte målet om 15 pct. Det er bestyrelsens beslutning," sagde Fredrik Rystedt.

Drømmescenarie

Koncernchef Christian Clausen kaldte det et "drømmescenarie" at generere for meget kapital samtidig med, at egenkapitalen forrentes med 15 pct.

 

"Jeg tror ikke, der vil gå så lang tid, før vi faktisk kan tilbagebetale kapital, hvis der er brug for det. Men den nuværende situation er ekstrem. Vi eri en økonomisk krise, og vi må alle tage ansvar, ikke skeje ud, vise vi kan levere og understøtte den reale økonomi. Lad os krydse den bro, når vi når dertil," sagde Christian Clausen.

 

(Ritzau Finans)

Mere fra FinansWatch

Sampension mærker effekt af nye SUL-regler

Det er blevet nemmere for Sampension at konkurrere i markedet for firmapensioner, efter Finanstilsynet har indført nye regler om, at syge- og ulykkesforsikringer skal hvile i sig selv økonomisk.

SEB satser på børsmarkedet i kampen om storkunder

Den danske del af storbanken SEB vender nu øjet mod markedet for kapitalrejsning. Det såkaldte ECM-marked ligger naturligt til bankens strategi om at kunne hjælpe storkunder med alle finansielle behov, vurderer den danske landechef.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs