Bankkunder skal betale mere pr. cm

Bankerne tager for øjeblikket alle midler i brug for at polstre pengekasserne.
Af MICHAEL STENVEI, epn.dk

Det får Nordea-kunder med en bankboks nu at mærke.

Fra den 1. november stiger prisen for at leje en bankboks med 20 pct. for hver centimeter bankboks, kunderne har lejet i storbanken.

"Årlig leje, som beregnes i forhold til bokslågens højde, ændres fra 37,50 kr. pr. centimeter til 45,00 kr. pr. centimeter," fremgår det af annoncer indrykket i landsdækkende dagblade.

Dermed stiger den samlede lejeudgifter for en bankboks med en låge på 15 centimeter fra 562,50 kr. til 675,00 kr.

Alle muligheder forsøges

Nordeas centimeter-prishop er blot det seneste eksempel på, at bankerne for øjeblikket kommer helt ud i krogene i jagten på nye indtægter som modtræk til de stigende udgifter, bankerne forklarer de møder, når de skal hente ny kapital på de internationale markeder.

Så sent som i juli drejede bankverdenen på renteskruen, da man i noget nær samlet flok hævede udlånsrenterne med op til 0,5 procentpoint.

Men nu svinger bankerne igen rentepisken over kunderne.

"Som en konsekvens af den fortsatte uro på de internationale finansielle markeder og heraf stigende finansieringsomkostninger forhøjer Spar Nord den 10. oktober 2011 renten på udlån og garantiprovision med op til 0,50 procentpoint," skriver den nordjyske storbank i indrykkede annoncer.

Også Nordea drejer på renteskruen.

Står ikke mål med problemerne

Banken venter tydeligvis ikke, at prishoppet på centimeterudlejningen af bankbokse løser alle de finansielle udfordringer.

Derfor følger Nordea i hælene på bl.a. ærkerivalen Danske Bank og hæver fra den 4. november renten på lån og kreditter til såvel private som erhvervskunder med op til 0,50 procentpoint.

Danske Bank hæver derimod renten allerede den 20. oktober.

"Uroen på de internationale finansmarkeder har gjort det dyrere for de europæiske banker at låne penge. Det påvirker også Danske Bank, selv om vi er en af de bedst kapitaliserede banker i Europa. Det er baggrunden for, at vi er nødt til at hæve udlånsrenterne med op til et halvt procentpoint," forklarede bankdirektør Tonny Thierry Andersen sidste uge. Et rentehop på 0,5 pct. betyder, at den årlige renteudgift på f.eks. et billån på 300.000 kr. stiger 1.500 kr.

Mens bankerne hæver udlånsrenten, står de ikke i kø for at hæve indlånsrenten.

Hverken Danske Bank, Nordea eller Spar Nord hæver i forbindelse med den seneste rentestigning renten på kundernes indestående.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også