Fokus på Nordeas renteindtægter

Når Nordea tidligt onsdag morgen åbner den nordiske sæson for bankregnskaber, vil markedets fokus især rette sig mod nettorenteindtægterne
AF RB-BØRSEN

Når Nordea tidligt onsdag morgen åbner den nordiske sæson for bankregnskaber, vil markedets fokus især rette sig mod nettorenteindtægterne. De ventes nemlig at vise en - set fra bankens og aktionærernes synsvinkel - gunstig udvikling.

"I Sverige er renten blevet hævet ad fire omgange med i alt et helt procentpoint. Det vil alt andet lige være en fordel for bankerne, og da Nordea har deres største enkeltmarked i Sverige, så har det en påvirkning af resultatet i det her kvartal. Så der skulle gerne være positive takter på nettorenteindtægterne. Det interessante er hvor meget af rentestigningerne, bankerne kan få lagt over på kunderne," siger Jyske Banks bankanalytiker Christian Hede.

Konsensus i markedet spår ligeledes stigende nettorenteindtægter. Ifølge estimater fra SME ventes Nordea at rapportere om 1342 mio. euro i nettorenteindtægter i fjerde kvartal, en stigning fra 1310 mio. euro i tredje kvartal og fra 1299 mio. euro i fjerde kvartal 2009.

Et eksperiment

Nordea-regnskabet bliver på den måde et "eksperiment", som de danske banker vil holde godt øje med, forudser Christian Hede. For netop rentestigninger som de svenske er noget, markedet også venter på herhjemme, og Nordeas regnskab vil være en test af, om en rentestigning fra centralbankens side også betyder stigende nettorenteindtægter for bankerne.

"Teorien vil jo sige, at når renten er så lav, som den har været, og man nærmest har negative indlånsmarginaler, så vil bankerne benytte en rentestigning fra centralbanken til at sætte udlånsrenterne op og lade indlånsrenterne ligge stille og dermed vil man udvide rentemarginalen. Det spændende bliver at se, hvor meget konkurrencen driver det her nedad," siger Christian Hede.

Fjerde kvartal er desuden det første kvartal, hvor bankerne ikke skal betale til den danske Bankpakke I. Den udgift var for Nordea 50 mio. euro i tredje kvartal.

Nordea ventes at komme ud af fjerde kvartal med et nettoresultat på 704 mio. euro. Nedskrivningerne ventes at falde til 152 mio. euro fra 347 mio. euro i samme periode 2009.

(RB-BØRSEN)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også