Nordea: Vores ledere holder fast i aktiebaseret løn

En undersøgelse fra Lederne viser, at lederne i de finansielle virksomheder flygter fra den aktiebaserede løn. Men den tendens oplever man ikke hos Nordea

Hos Nordea er cheferne fortsat indstillede på at løbe en risiko i form af at være omfattet af et bonus-program, hvor bl.a. bankens aktiekursudvikling spiller en rolle i forhold til, hvor meget den enkelte chef får i bonus.

En undersøgelse fra lederne viser ellers, at mange ledere i den finansielle sektor i disse år fravælger den aktiebaserede løn. Helt præcist viste tallene fra Lederne, at hvor 32 pct. af medlemmerne, som arbejder i den finansielle sektor, i 2008 var omfattet af en lønpakke, som indeholdt aktier. I år er det tal dykket til kun 12 pct.

Finansfolk dropper aktier som løn

Men Steen Christensen, head of compensation and benefit i Nordea, fortæller til FinansWatch, at de 400 topledere i banken, der er omfattet af et aktiebaseret bonus-program, ikke har ændret adfærd i kølvandet på finanskrisen i forhold til at ville sætte sig i samme båd som bankens aktionærer.

”Vi oplever den samme gode opbakning til programmet, som da vi indførte det i 2007,” siger Steen Christensen til FinansWatch.

Han fortæller, at det i 2009 ikke var muligt at tilbyde de danske medarbejdere at blive omfattet af programmet, p.g.a. lovgivningsmæssige ting i kølvandet på bankpakkerne, men at de danske ledere i stedet blev omfattet af en model, der ikke var aktiebaseret.

Hele idéen bag Nordea aktiebaserede bonus-program er, at det skal flugte med de langsigtede finansielle mål, som banken stiller op for sine investorer. Og der er ikke noget alternativ til det aktiebaserede bonus-program. Enten kan man vælge at ”lægge hånden på kogepladen” sammen med sine kolleger og aktionærerne i banken – eller stå udenfor programmet.

”Det vigtigste for os er, udover at det skal hænge knivskarpt sammen med de finansielle mål vi kommunikerer til markedet, at der ikke er nogle nemme gevinster at hente for vores ledere. Og programmet er på ingen måde udtryk for grådighed,” siger Steen Christensen og tilføjer, at programmet fra 2007 og 2008 har givet lederne 11 respektive 15 pct. i bonus i forhold til årslønnen.

Konkret er programmet skruet sammen på den måde, at de 400 topledere i Nordea kan investere op mod 10 pct. af deres faste løn, i form af beskattede midler, til at købe Nordea-aktier til markedskursen. Hvis man tre år senere fortsat er ansat i Nordea, så får man udleveret det samme antal aktier, som man selv købte i sin tid. På den måde kan man få en bonus svarende til værdien af de aktier, man får udleveret – kombineret med den eventuelle kursgevinst der måtte være kommet oveni i løbet af de tre år.

Derudover kan man få tildelt yderligere aktier, hvis antal afhænger af to parametre. For det første måles Nordeas kurs-udvikling med 20 andre børsnoterede europæiske banker. Her skal Nordeas aktiekurs performe bedre end konkurrenternes, hvis der skal optjenes bonus på den konto.

Det andet element er Nordeas lønsomhed, hvor man kigger på indtjeningen, målt som den risikojusterede bundlinje. Hvis den lever op til nogle på forhånd fast opstillede mål, så kan der optjenes yderligere bonus også her, fortæller Steen Christensen.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også