FinansWatch

Schütze: Det offentlige er 80 mia. for dyrt

Den offentlige sektor koster alt for meget, mener Nordeas topchef Peter Schütze, der opfordrer regeringen til at sætte et ambitiøst mål for den offentlige sektors vækst.

Foto: S¯LBECK CHRISTIAN KLINDT

Den offentlige sektor koster aktuelt omkring 80 mia. kr. for meget om året i forhold til, hvad der skal til for at sikre bare en nogenlunde rimelig økonomisk vækst i det danske samfund.

Det mener medlem af statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) Vækstforum, Nordeas topchef, Peter Schütze, som i går talte i Børsen Executive Club sammen med den adm. direktør for Danfoss, Niels Bjørn Christiansen, skriver dagbladet Børsen.

Peter Schütze opfordrer derfor nu regeringen til at sætte sig et nyt stramt mål for, hvor meget man vil lade den offentlige sektor fylde i Danmarks samlede økonomi, svarende til 25 pct. af BNP, hvor den offentlige sektor i dag udgør knap 30 pct. af det aktuelle BNP efter finanskrisen.

Nordea-chef får opbakning

"Hvis vi skal have en vækst, som er på linje med ikke de nye vækstøkonomier, men bare med landene omkring os - hvilket i sig selv er et ambitiøst mål - er vi nødt til at opstille nogle klare succeskriterier, og her vil et godt delelement være, at den offentlige sektor højest kommer til fylde 25 pct. af den danske bruttoværditilvækst," sagde Peter Schütze, med øje for den udsigt til mange års lavvækst i dansk økonomi på i gennemsnit 1 pct., som OECD aktuelt spår for Danmark.

Nordea-chefens opfordring får opbakning fra et andet medlem af Vækstforum, CEO for teknologikoncernen Danfoss, Niels Bjørn Christiansen, og falder blot to uger efter, at det sidste af de i alt tre højtstående erhvervsmedlemmer af Vækstforum, topchefen i A.P. Møller-Mærsk, Nils Smedegaard Andersen, gav udtryk for, hvordan det faktisk burde være relativt let for de politiske ledere at skære mindst 5-10 pct. af de offentlige udgifter.

RB-Børsen

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs